Počela isplata nacionalne naknade za starije od 65

Objavljeno 17.02.2021 - Gospodarstvo

Počela isplata nacionalne naknade za starije od 65

Počela je prva isplata nacionalne naknade za osobe starije od 65 godina. Svojevrsnu mirovinu za siječanj dobit će 3091 korisnik, a iz proračuna je za to osigurano oko 2,2 milijuna kuna.

Isplata nacionalne naknade za starije osobe počinje 17. veljače
Umirovljenici
HSU i HSS predlažu povećanje obiteljskih mirovina i obiteljski dodatak na mirovinu
Obiteljske mirovine – prijedlozi zakona
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje zaprimio je dvostruko više zahtjeva za tu mirovinu – njih oko 6800. Najviše zahtjeva stiglo je iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Zagrebačke županije.

– U fazi kompletiranja je još 1507 zahtjeva kojima nedostaje nešto od podataka. Ostali su oni koji nisu ispunili uvjete. Prijave su i dalje otvorene. Pravo se ostvaruje od datuma podnošenja i ne postoji rok kada on prestaje, rekao je ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar.

Tko ima pravo na nacionalnu naknadu

HZMO podsjeća da pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina s prebivalištem na području Hrvatske u neprekidnom trajanju od 20 godina, neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava. To je osnovni uvjet, a uz njega moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, npr. da osoba nije korisnik mirovine ni osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju te da osobni prihod i/ili prihod članova kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 800 kuna.

Uvjet je i da osoba nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi, da joj nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi te da nije sklopila ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.

Iznimno, navodi HZMO, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

HZMO napominje da se zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti bilo kada, i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Mjesečna naknada u iznosu od 800 kuna, popularno zvana nacionalna mirovina, zamišljena je kao naknada koja će pokriti najnezaštićeniji dio stanovništva, odnosno državljane starije od 65 godina koji nisu osigurali prihod za starost i ne ostvaruju pravo na mirovinu.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u