Plenković se obratio javnosti

Objavljeno 18.05.2020 - IzdvojenoVijesti

Plenković se obratio javnosti

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon što je danas raspušten Hrvatski sabor. Kazao je kako želi u ime Vlade zahvaliti svim zastupnicima na njihovom radu od rujna 2016. godine.

– Osnovni razlog zbog kojeg je predloženo raspuštanje Hrvatskog sabora je to što se Hrvatska u posljednjih nekoliko mjeseci suočila s dva velika izazova – jedan je pandemija koronavirusa, a druga je bitka za radna mjesta i za gospodarski oporavak. Oba su izazova bila zahtjevni. Pokazali smo da država funkcionira da je naš zdravstveni sustav otporan, rekao je Plenković.

Zahvalio se zdravstvenim djelatnicima, i svim drugim djelatnicima poput socijalne skrbi, civilne zaštite, policije i svima koji su dali svoj doprinos. Smatra da se Hrvatska izuzetno kvalitetno suočavala u prvoj fazi borbe s koronavirusom i njegovim posljedicama.

– S obzirom da nitko sa sigurnošću ne može znati što će se zbivati na jesen ili kasnije, smatramo da je sada prikladan trenutak da Hrvatska ima mogućnost izaći na izbore. Bolje je izaći na izbore u situaciji kada je epidemija praktički primirena, nego da budemo u situaciji eventualnog novog vala, kazao je.

Istaknuo je i da je Hrvatska stala iza svojih sugrađana u privatnom sektoru.

– Petsto tisuća ljudi koji rade u 85.000 pravnih subjekata dobili su naknadu od 3.250 kuna za ožujak, istaknuo je.

Odgovarajući na pitanje novinara da komentira izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji je prethodnu njegovu izjavu nazvao prijetnjom, Plenković je kazao da mu je teško protumačiti Penavine riječi.

– Treba zaista biti vrlo kreativan u smislu slušanja, percepcije i razumijevanja pa da se tako nešto doživi kao prijetnju. Ne znam je li itko drugi to tako doživio. Nisam to niti namjeravao niti je to mogao bilo tko, tko dobro sluša, tako nešto čuti. Što se tiče Vukovara, taj grad je simbol slobodne Hrvatske, simbol Domovinskog rata, simbol stradanja, a ova je Vlada svoju prvu sjednice van Zagreba održala upravo u Vukovaru s ciljem da pošaljemo poruku gradu heroju, kazao je Plenković.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u