Plenković opet povlači krive korake s 3. majem

Objavljeno 06.08.2019 - Gospodarstvo

Plenković opet povlači krive korake s 3. majem

Današnji sastanak Plenkovića s upravom 3 maja opet je promašaj jer se ne nudi restrukturiranje brodogradilišta, nego se inzistira na traženju stranca kao strateškog partnera što znači ponovna rasprodaja nečega što u Hrvatskoj može biti profitabilno.

3. maj se treba restruktuirati u svojem radu i svojoj ponudi te točno pedeset posto 3. maja se mora transformirati za potrebe nautičkog sektora, servisi, remont, marina, suhi vez, dizanje brodova, marina, benzinske pumpe. U ovom djelu poslovanja 3. maja leži ogromna zarada. Ostatak od pedeset posto brodogradilišta se mora usmjeriti na proizvodnju kruzera svih veličina i plovila za potrebe Jadrolinije, policije i HVa. Plovila poput trajekata, katamarana, brzih glisera.

Samo ovakva strategija bi stabilizirala financije u 3. maju i zaposlilo bi se novih 2000 ljudi. Cijela rijeka bi od ovakve rekonstrukcije imala koristi, a ovim sadašnjim metodama samo se prolongira konačna propast.

Cilj našeg angažmana je da u ovom trenutku riješimo ono što je nužno, a da za otprilike dvije godine koliko bi trebalo trajati dovršavanje brodova – uz pronalazak partnera omogućimo opstanak brodogradnje u Trećem maju, izjavio je nakon sastanka premijer Andrej Plenković. Politička odluka je donesena, to je sad stvar provedbe, dodao je.

– Da se završe ovi brodovi, za njih bi se dobilo više nego što će se potrošiti novaca za njihov završetak. Tu je “kvaka 22”. Ako se to može napraviti, onda se mora napraviti, izjavio je župan Zlatko Komadina koji niti do sada nije znao što s brodogradilištem i koji se prema nautičkom sektoru na Kvarneru odnosi kao da ne postoji.

Za sada je rješavanje krize u 3. maju Vlada podijelila u tri dijela, s naglaskom na tome da država nema dodatnog troška. Prva je faza deblokada računa i isplata svih zaostalih plaća za 744 radnika. Druga je faza dogovor brodogradilišta, naručitelja i Vlade kako bi se završila 4 započeta broda. Treći korak je pronaći sigurnog partnera.

Loša strategija, tj. strategija početnika i ljudi koji nikada nisu bili u bilo kakvom biznisu!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u