Plenković nije u Rijeci uočio ključne probleme

Objavljeno 26.03.2019 - Vijesti

Plenković nije u Rijeci uočio ključne probleme

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je jučer Rijeci, gdje je obišao radove na rekonstrukciji željezničkog kolodvora Rijeka – Brajdica i izgradnji intermodularnog terminala, zajedničkog projekta Lučke uprave Rijeka i HŽ Infrastrukture, koji je sufinanciran sredstvima Instrumenta za povezivanje Europe. Plenković na žalost nije prošao detaljno riječko priobalje na kojem se jasno vidi da je priobalje u Rijeci razvaljeno i da ne doprinosi razvoju Rijeke, Kvarnera i Hrvatske. Na Mlaci i dalje trune otpad od INA rafinerije, sve zgrade derutne uz more, da silos već godinama nagrđuje Rijeku. Rijeka nema benzinsku crpku na moru, nema marinu za plovila, kronično nedostaju vezovi kako za jahte, tako i za privatne brodice, Rijeka nema nautičku infrastrukturi iako se zna da ona doprinosi razvoju gradova i mjesta.
Plenkovića su doslovno kao ovcu vodili po Rijeci samo tamo gdje je sve bajno i krasno pa je tako posjetio Klinički bolnički centar Rijeka te se upoznao s napretkom radova u izgradnji novih KBC-ovih odjela za ginekologiju i pedijatriju, ali ujedino nije posjetio dječju bolnicu na Kantridi koja je također dio riječkog razvaljenog priobalja.
Nakon susreta s članovima Uprave Kliničkog bolničkog centra, predsjednik Vlade Plenković dao je izjavu za medije, kazavši da će se u sljedeće tri godine izgraditi nova zgrada Kliničkog bolničkog centra Rijeka, no kantridu nije ni spomenuo. Podsjetio je da je Vlada 2018. godine donijela dvije važne odluke, višegodišnje financiranje od 400 milijuna kuna i novu odluku za drugu fazu gradnje bolnice od 350 milijuna kuna.

Vlada donijela dvije važne odluke za KBC Rijeka vrijedne 750 milijuna kuna

“Dakle, projekt vrijedan 750 milijuna kuna, koji će ovu bolnicu iz 30-tih godina prošlog stoljeća, supstituirati jednom novom modernom zgradom i time omogućiti za više od 500 tisuća pacijenata koji gravitiraju KBC-u Rijeka da imaju najmoderniju i dostupnu zdravstvenu uslugu”, poručio je Plenković.

Izrazio je zadovoljstvo što se ovaj projekt odvija u duhu partnerstva, suradnje i dijaloga između Vlade, Grada i Županije no nije napomenuo da istog partnerstva na projektu uređenja i čišćenja riječkog priobalja NEMA!

“Nadam se da ćemo uskoro kada se izabere izvođač radova prionuti poslu i za tri godine svjedočiti još jednom mozaiku ovoga prostora koji je već sada oplemenjen s fakultetima u okviru Sveučilišta u Rijeci”, kazao je.

Osvrnuvši se na posjet terminalu na Brajdici, predsjednik Vlade je istaknuo da je riječ o projektu vrijednom oko 30 milijuna eura, što je dio ukupnih ulaganja u lučku, željezničku i cestovnu infrastrukturu u Rijeci u vrijednosti od 200 milijuna eura.

“Ovo je razdoblje kada će Rijeka za otprilike tri godine dobiti nove kapacitete te bržu i integriranu povezanost i riješiti cestovni problem koji je jedan od skupljih”, rekao je Plenković, ni nije napomenuo za što i za koga će ta infrastruktura biti važna jer Rijeka nema niti strateški pristup za kontejnerski promet, kao niti strategiju za brodogradnju i za uređenje riječkog priobalja kako bi se on mogao i turistički iskoristiti.

U tom kontekstu spomenuo je i dovršetak ceste D-403 koja će omogućiti izlazak iz prostora terminala na autocestu na puno brži i jednostavniji način nego do sada.

“Zadovoljni smo s ovim ulaganjima koja će Rijeku učiniti ne samo Europskom prijestolnicom kulture iduće godine, a time i Hrvatsku staviti na kulturnu kartu Europe, nego znatno ojačati sve ključne infrastrukturne objekte i usluge koje jačaju gospodarstvo i kvalitetu života Riječana i svih onih koji žive u Primorsko-goranskoj županiji”, naglasio je Plenković.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u