Plenković misli da Mađari žele prodati svoju udio u INAi

Objavljeno 26.01.2017 - GospodarstvoIzdvojeno

Plenković misli da Mađari žele prodati svoju udio u INAi

Premijer Andrej Plenković rekao je na konferenciji za novinare da Vlada nije iznevjerila građane te da je porezna reforma korisna i dobra za sve.

Temeljna sastavnica naše politike je kršćanska poruka solidarnosti i od toga ni milimetra ne odstupamo, rekao je.

Interes za rad u povjerenstvu za suočavanje s prošlošću je velik. Povjerenstvu se pristupa studiozno i pitanja prošlosti dat će se stručnjacima. Kada sve to bude spremno, do kraja veljače, izaći ćemo s referentnim okvirom za rad ljudi u njemu, rekao je.

Plenković je ponovio da je rok za ulaganje žalbe na odluku arbitražnog suda u Švicarskoj u predmetu Ina-MOL 1. veljače te da nema nikakvog kašnjenja s time, a da se istodobno nastavljaju i sve aktivnosti na arbitraži koja se vodi u Washingtonu.

Upitan ima li u kontaktu s mađarskom stranom dojam da je MOL spreman prodati svoj udio u Ini, Plenković je kazao da bez toga ne bi niti bilo odluke da se ide u vraćanje Ine u hrvatsko vlasništvo. Da ja kao predsjednik Vlade nisam stekao nedvosmislen dojam o tome da je mađarska strana spremna i želi prodati svoj udio u Ini, onda niti jedne od ovih odluka koje su slijedile ne bi bilo. Dakle, to je bilo prethodno pitanje, mislim da je to svima jasno, a ako nije bilo bi dobro da bude, odgovorio je Plenković.

Odgovarajući na pitanja novinara, kazao je i da su kontakti s mađarskom stranom kontinuirani, da su trenutno na diplomatskoj razini te da će se kada konsolidiramo sve naše pozicije, pristupiti i formalnijoj fazi razgovora.

Premijer kaže kako se ne može oteti dojmu da ministar Pavo Barišić nije prava meta i cilj tako intenzivnih bavljenja jednim preglednim člankom u jednom časopisu iz 2008. u kojem je sam uočio pogrešku u referenciji u fus noti, već da je posrijedi nešto drugo. Institucije Sveučilišta u Splitu i Zagrebu su autonomna i o tome su izrekla svoj stav. Odbor koji je to debatirao tek kada je Barišić postao ministar, a ne prije, je odjednom postao top tema, dodao je Plenković.

Plenkoivć je suradnju s Mostom ocijenio s vrlo dobar (4) tako da se, kako je rekao, može još poboljšati.

Komentirajući izvješće Amnesty Internationala o korupciji u Hrvatskoj, Plenković je rekao kako korupcija nije svojstvena samo Hrvatskoj, jer je naročito pogodila zemlje u tranziciji, iako je ima i u razvijenim zemljama. Svako izvješće treba pažljivo i temeljito analizirati i sve institucije koje su zadužene da djeluju preventivno i za kazneni progon protiv onih koji se bave koruptivnim radnjama trebaju raditi svoj posao. U Hrvatskoj su, što se tiče utjecaja Vlade, te institucije na vrlo visokom stupnju neovisnosti, uključujući i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje ima svoje nadležnosti i sve što bude tražilo, siguran sam da će dobiti u roku i cjelovito, kazao je premijer.

Upitan o dugu koji generira sustav zdravstva rekao je kako ministar zdravstva Milan Kujundžić ima zadaću da cijeli sustav učini racionalnim i da vidi kako se može prevenirati njegovo povećanje. Zajedno s državnim tajnikom i uz potporu cijele Vlade i Ministarstva financija tražit će rješenja koja bi zaustavila taj trend, kazao je premijer.

Na upit hoće li se uskoro sastati s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem, Plenković je rekao da imaju kontakte i da će razgovarati kad dođe pravi trenutak.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u