Plenković: Jedino je Hrvatska i jadranska i podunavska država

Objavljeno 06.12.2017 - Vijesti

Plenković: Jedino je Hrvatska i jadranska i podunavska država

U sklopu proslave Dana pomoraca, koji se svake godine tradicionalno obilježava na dan Svetog Nikole, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u Opatiji je organiziralo konferenciju o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi.

Konferenciju je otvorio premijer Andrej Plenković. Čestitajući na organizaciji Dana hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe izjavio je da je Hrvatska jadranska, podunavska i pomorska zemlja te da pomorsko gospodarstva može biti jedan od zamašnjaka gospodarskog rasta.

Plenković je i podsjetio na važnost hrvatskog pomorstva, razvoja položaja brodara, luka, prometne povezanosti i kvalitetnog obrazovanja u pomorstvu te najavio novi zakonski okvir u pomorskom sektoru. Istaknuo je da su u pripremi zakoni o lučkim kapetanijama, pomorskom dobru i morskim lukama te izmjene Pomorskog zakonika, što bi uz 850 mil. kn proračunskih sredstva trebalo unaprijediti pomorski sektor i sigurnost plovidbe.

Govoreći o krizi kroz koju su prošli brodari, Plenković je naglasio da je važno omogućiti dostupnost kvalitetnih financijskih instrumenata koji će pomoći obnovi i novom investicijskom zamahu, u čemu bi važnu ulogu mogao imati HBOR. Rekao je da je strateški cilj povećanje flote pod hrvatskom zastavom kao i privlačenje brodara, ali bez kompromisa kada su u pitanju sigurnost i kvaliteta flote.

Za konkurentnost su po njegovim riječima važne zakonske promjene koje će urediti status pomoraca, pitanja iz mirovinskog i zdravstvenog sustava te beneficiranog radnog staža, kao i prilagodba obrazovnog sustava.

Za neprofitne linije u proračunu 315 mil. kn

Osvrnuvši se na javni linijski prijevoz, premijer je rekao da je za subvencioniranje neprofitnih linija u proračunu osigurano 315 milijuna kuna te kako bi bilo dobro da Jadrolinija krene u obnovu flote.

Za Hrvatsku je posebno važno da pokretač šireg gospodarskog razvoja budu i luke, rekao je, navodeći da se u hrvatskim lukama pretovari 21 milijun tona tereta, a značajan je i putnički promet, ali da ima i prostora za poboljšanja. Istaknuo je važnost umreženosti luka i dodao kako treba intenzivirati promet plovnim putovima, uz podizanje sigurnosti i prohodnosti te je podsjetio na infrastrukturne projekte i ulaganja od 30 milijuna kuna u luke u Osijeku i Slavonskom Brodu.

Ukazao je i na potrebu očuvanja okoliša i mora, kao i na to da Hrvatska treba iskoristiti sve mogućnosti međunarodne suradnje i financiranja.

Butković: Redefiniranje beneficiranog radnog staža u korist pomoraca

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da najavljeni zakonski paket ima za cilj poboljšanje životnih i radnih uvjeta pomoraca, oporavak brodarstva, konkurentnost lučkih sustava, zamah nautičkog turizma, uređenje sustava upravljanja pomorskim dobrom te modernizaciju, uklanjanje administrativnih barijera i očuvanje mora.

Najavio je redefiniranje beneficiranog radnog staža u korist pomoraca. Rekao je da su u tijeku važni investicijski zahvati u lukama Rijeci, Splitu, Šibeniku Pločama i Dubrovniku te je za provedbu započetih projekata osigurano 306 milijuna kuna, a za proširenje riječke luke i razvoja željezničke infrastrukture oko 850 milijuna kuna.

Govoreći o povezivanju otoka, rekao je da su za projekte u priobalnim i otočnim županijama dodijeljena 53 milijuna kuna, a da je županijskim i lučkim upravama na raspolaganju oko 80 milijuna eura. Dodao je da neki od projekata nisu samoodrživi, ali su važni za otoke i očuvanje demografske slike.

Najavio je i nastavak stipendiranja učenika i studenata za pomoračka zanimanja, istaknuvši da je osiguran ukrcaj oko 350 vježbenika na godinu.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u