Plenković i dalje zaoštrava s predsjednicom države

Objavljeno 29.05.2018 - Vijesti

Plenković i dalje zaoštrava s predsjednicom države

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u Rimu da je ova vlada u rješavanju demografske politike poduzela samo parcijalne mjere. Dodala je da joj premijer još nije odgovorio na poziv o zajedničkoj sjednici Vlade.

Premijer Andrej Plenković na predstavljaju kampanje Zaposli se u Hrvatskoj, rekao je da neće biti zajedničke sjednice Vlade. Predsjednica je poslala jedan dopis, nije bilo nikakvih konkretnih mjera o kojima je nekoliko puta izvjestila javnost. Vlada je u proteklih godinu i pol dana poduzela niz mjera koje se odnose na demografsku revitalizaciju – od povećanja rodiljnih i roditeljskih naknada, velikih afekata porezne reforme, proširenja obuhvata onih koji su obuhvaćeni sa dječjim doplatkom. Sa 1. srpnja idemo sa novom mjerom 300 dječijih vrtića koji se rade, dvosmjenski rad dječjih vrtića, subvencioniranje stambenih kredita za mlade obitelji, rekao je premijer. Pozvao je predsjednicu i sve druge koji žele dati ideje – Vlada ima ovlasti donositi odluke ovog karaktera, a mi ćemo vrlo rado saslušati sve inicijative koje mogu biti komplementarne s onim što se radi na razini Vlade.

Grabar-Kitarović jučer je premijeru Andreju Plenkoviću predložila održavanje zajedničke sjednice Vlade na kojoj bi se razgovaralo o demografskim kretanjima, problematici blokiranih i njezinim prijedlozima za rješavanje tih problema. Predložila je i termine za održavanje takve sjednice vlade – i to 11. ili 12. lipnja, odnosno 18., 19. ili 20. lipnja 2018.

Predsjednica kaže da prijedlog o zajedničkoj sjednici nije kritika na rad Vlade.
Aposlutno ne, demografija je problem koji nije nastao preko noći, traje desetljećima, ali posebno je postao akutan početkom devedestih kada bilježimo pad prirodnog prirasta, a sada i emigranstke valove koji se ne stišavaju. Riječ je o urgentnom pitanju oko kojeg se moramo složiti svi, i vlada i oporba, kazala je predsjednica nakon sastanka s talijanskim kolegom Sergiom Mattarellom.

Moja je namjera, bez obzira održala se sjednica Vlade ili ne, predstaviti mjere koje sam napravila zajedno sa svojim savjetnicima, rekla je Grabar-Kitarović i nada se da će o njima razgovarati svi relefvntni faktori u društvu i politici.
Treba nam strategija, a ne parcijalne mjere. Nažalost, i od ove vlade smo vidjeli samo parcijalne mjere kada je riječ o demografskoj polictici, jer ne možemo samo razgovarati o dječjim doplacima i vrtićima, to je mnogo složenije, naglasila je.

Zanimljivo da se dvoje ljudi europskih i svjetskih manira ne mogu naći za zajedničkim stolom i pristojno razgovarati u interesu Hrvatske. Kad znamo da oboje političara dolaze iz iste stranke, onda se pitamo, kako bi bilo da dolaze iz različitih političkih opcija.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u