Plenković i dalje protiv demokracije i slobode mišljenja

Objavljeno 31.05.2018 - IzdvojenoVijesti

Plenković i dalje protiv demokracije i slobode mišljenja

Premijer Andrej Plenković ocijenio je kompletno promašenim i neodgovornim referendumska pitanja za koja je Građanska inicijativa “Narod odlučuje” objavila da je prikupila potpise. Dodao je kako treba vidjeti jesu li potpisi prikupljeni na adekvatan način i jesu li u skladu s Ustavom, što upućuje na to da će izvršiti pritisak u suradnji s SDPom da se referendum poništi.

Premijer je poručio kako je od samog početka duboko uvjeren da svako diranje u prava manjina, s obzirom na stečena prava, nije u skladu s Ustavom i da ne vidi kako bi se uopće o tome moglo odlučivati referendumom. Nacionalne manjine danas drže Plekovića na vlasti i to je jedini razlog zašto on danas brani nacionalne manjine.

S te strane, mislim da je takva vrsta pitanja kompletno promašena, čak neodgovorna. Smanjivati prava zastupnika na takav način je nešto što je meni osobno, kao predsjedniku HDZ-a i predsjedniku Vlade apsolutno neprihvatljivo, to javnost mora znati, to govorim danas jer nisam htio utjecati na proces dok se skupljaju potpisi, rekao je premijer.

Smanjivanje prava manjina nazvao je ogromnim korakom nazad za dosegnutu razinu u hrvatskoj demokraciji podsjetivši da su postignuća zaštite manjinskih prava napravljena u vrijeme prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.
Ova teza je kompletna laž, jer HDZ kao stranka ne želi da im Pupovac odlučuje o vlasti u načinu vladanja Hrvatskom.

Plenković se osvrnuo i na suradnju s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović koja je je sramotna i koja je nedavno zatražila zajedničku sjednicu Vlade na temu demografije i blokiranih građana, a koju je on odbio te odgovorio na pitanje novinara misli li da ona kritikom na njegov račun sebi diže popularnost.

Ne bih ulazio u te varijante kritika, popularnosti i nepopularnosti. Ta vrsta informacija koje su jučer puštane u medije čine mi se neprimjerenim, nisu dobre, ni na koji način ne doprinose kulturi dijaloga niti dignitetu institucija, rekao je Plenković.

Dodao je da je Vlada učinila jako puno na demografskoj revitalizaciji i poduzela brojne mjere, a za ‘blokirane’ su predstavljena tri zakonska prijedloga koji će biti na Vladi do kraja lipnja.
Sve što je Hrvatskoj bitno nastojimo staviti na dnevni red, a došlo je jako puno bitnih tema. Predsjednica Republike ima pravo, a i očito želju predstaviti svoje inicijative. Kad ih predstavi, mi ćemo ih razmotriti, rekao je premijer.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u