Pet ključnih pogrešaka Zorana Milanovića

Objavljeno 17.04.2013 - Izdvojeno

Tijekom cijele kampanje Milanović se u javnim istupima fiksirao na izjavu Ruže Tomašić o tome da su “svi osim Hrvata u Hrvatskoj gosti”. Na taj je način ideologizirao kampanju i sam sebi još više otežao ionako napetu situaciju.

1. Inzistirao na odvojenosti izbora za EU i lokalnih izbora

Izbori za parlament EU trebali su biti organizirani kad i lokalni, a nisu isključivo zbog samovolje premijera Zorana Milanovića koji je inzistirao na odvojenosti, iako je bilo jasno da će izlaznost biti niska, a deseci milijuna kuna bačeni. Posljedice toga su to što je rastrošnošću SDP odbio dio svojih birača, a slab odziv povećao je utjecaj discipliniranog biračkog tijela krajnje desnice, čime je u heroinu prometnuta Ruža Tomašić. Ipak, možda to na kraju posluži kao dobar motivator SDP-ovim biračima za lokalne izbore…

2. Listu napunio političkim anonimcima

Ako su već euroizbori, po mišljenju premijera, bili prevažni da bi bili organizirani zajedno s lokalnima, onda je i izbor kandidata trebao biti adekvatan. A, upravo suprotno, s iznimkom Tonina Picule i Biljane Borzan, Milanović je listu napunio političkim anonimcima, bez prepoznatljivosti i karizme izvan svojih matičnih sredina, pa čak i samog SDP-a. Taj je koncept, pokazuju rezultati, bio loš, a dodatni je problem i to što nastaje puno nezadovoljnika u stranci.

3. Raskol s Jakovčićem i IDS-om utemeljen na lošoj procjeni

S glasovima koje je na svojoj neovisnoj listi dobio šef IDS-a Ivan Jakovčić Kukuriku koalicija pobijedila bi na izborima. To je matematički dokaz loše Milanovićeve procjene. Ipak, posljedice su i dalekosežnije. Iako nije ušao u Europarlament, Ivan Jakovčić u Istri je pobijedio s rijetko viđenom dominacijom. Ta činjenica neosporno je važan indikator političkog raspoloženja u Istri, gdje je na lokalnim izborima SDP odlučio podržati IDS-ova odmetnika Damira Kajina. Sad je IDS dobio novi vjetar u leđa za lokalne izbore.

4. Kampanja bez europskih tema odgovarala oporbi

O europskim temama u kampanji se nije moglo čuti gotovo ništa ni od jedne stranke. U tu atmosferu uklopio se i premijer pa je, primjerice, na zagrebačkom završnom predizbornom skupu više vremena potrošio predstavljajući kandidata za gradonačelnika Zagreba, nego kandidate za Europski parlament. Takva kampanja više je odgovarala oporbi, brojni birači mobilizirani su na osnovi problema s ćirilicom u Vukovaru, spolnog odgoja u školama i ostalih tema koje nemaju veze s EU.

5. Fiksacijom na Ružu Tomašić ogrezao u ideologiju

Ruža Tomašić je s pravom zahvalila Milanoviću za izbornu promidžbu. Tijekom cijele kampanje Milanović se u javnim istupima fiksirao na njezinu izjavu o tome da su “svi osim Hrvata u Hrvatskoj gosti”. Na taj je način ideologizirao kampanju. Ako je namjera bila to da europski izbori prerastu u referendum o Ruži Tomašić, ishod je zabrinjavajući. Više od 60 tisuća birača glasovalo je upravo za takvu Ružu Tomašić, a oni koji su protiv očito nisu progutali udicu.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u