Pad zaposlenosti i rast nezaposlenosti

Objavljeno 24.03.2021 - GospodarstvoIzdvojeno

Pad zaposlenosti i rast nezaposlenosti

U posljednjem tromjesečju prošle godine u Hrvatskoj je bilo 1,63 milijuna zaposlenih, što je za 41 tisuću manje nego godinu ranije, a broj nezaposlenih je povećan za 36 tisuća, na 165 tisuća, objavio je Državni zavod za statistiku. Riječ je o anketnom istraživanju po metodologiji Međunarodne organizacije rada koje bolje pokazuje stanje nego administrativni podaci.

Stopa nezaposlenosti u posljednjem tromjesečju prošle godine iznosila je 9,2 posto, i u odnosu na isto razdoblje prethodne godine porasla je za dva postotna boda.

U četvrtom je tromjesečju prošle godine u Hrvatskoj bilo 3,51 milijun radno sposobnih stanovnika (starijih od 15 godina), od čega je milijun i 799 tisuća aktivno, a 1,71 milijun neaktivnih.

Broj radno sposobnih stanovnika od posljednjeg tromjesečja 2019. stalno pada. Tako je u zadnjem tromjesečju prošle godine broj radno sposobnih stanovnika prema prethodnom tromjesečju bio manji za jednu tisuću, dok je u odnosu na posljednje tromjesečje 2019. godine manji za šest tisuća.

DZS-a napominje kako se zbog pandemije bolesti COVID-19 u prošloj godini anketa o radnoj snazi suočava se s poteškoćama u prikupljanju, provjeri i obradi podataka. “Od drugog tromjesečja 2020. prikupljanje podataka prilagođeno je novonastalim okolnostima te je anketiranje ‘licem u lice’ uglavnom zamijenjeno telefonskim anketiranjem”, navodi se.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u