Ovogodišnja gljivarska sezona bogata je vrganjima

Objavljeno 09.10.2017 - Zanimljivosti

Ovogodišnja gljivarska sezona bogata je vrganjima

Postoji doista carstvo gljiva – ima ih više od 611 tisuća vrsta, no pretpostavlja se da ih je i dvostruko više. Ova je jesenska sezona, kažu gljivari, iznimno dobra. Na ruku im je išlo vrijeme, vruće ljeto pa onda obilne kiše, i sada su šume pune gljiva, ali i berača.

Ni kiša, ni nešto niže temperature nisu spriječile ljubitelje gljiva da se razmile po Hrvatskim šumama Šume su privlačne mnogima, ne samo zbog plodova koje nude. Ponekad hodaju satima kako bi našli svoje pravo mjesto, kakvo ima svaki iskusni berač.

U toj šumi gljiva, lako je pogriješiti. Stoga treba biti iznimno oprezan i siguran u ono što se bere. Čakovečko je društvo ‘Smrčak’ dosad priredilo već pedesetak izložbi. Da što bolje upute posjetitelje u taj čarobni svijet, za pripremu svake utroše više od 800 sati i pređu čak 3000 kilometara kako bi zbirka bila što raznolikija i poučnija.

Pošto ima veliki broj vrsta gljiva berači se savjetuju da uvijek provjere svoj ulov tako da pitaju iskusne berače za savjet ili odu u najbliže gljivarsko društvo i oni im provjere ulov. Tako ćete biti sigurni da su sve gljive koje ste pronašli jestive.

Ove godine najpopularniji je vrganj i jako puno ga ima.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u