Ove godine Turska najveća opasnost Hrvatskoj

Objavljeno 06.03.2019 - Turizam

Ove godine Turska najveća opasnost Hrvatskoj

Turistički djelatnici iz 180 zemalja stigli su u Berlin na vodeći sajam turističke industrije tijekom kojeg se ugovore poslovi vrijedni 7 milijardi eura.

Usporeni buking početkom ožujka, za Hrvatsku ne znači i ukupno slabu sezonu, ali je velik izazov za turistički sektor od kojeg neki partneri očekuju akcije s nižim cijenama za određena razdoblja godine, kako bi popunili kapacitete pogotovo u svibnju i rujnu, prve su ocjene s najveće svjetske turističke burze ITB u Berlinu.

Glavni tajnik Europskog udruženja putničkih agencija Michel de Blust novinarima je rekao da je za Hrvatsku i za ovu godinu vrlo optimističan.

– Južna Europa, gdje je i Hrvatska, ove godine zahvaćena je promjenom trenda potražnje zbog povratka Turske, koja bilježi trenutni porast bukinga iz Njemačke više od 50 posto u odnosu na isto lanjsko doba, ali Hrvatska, Crna Gora i Slovenija su na dobroj ruti i zbog grupnih tura kineskih i drugih turista s dalekih tržišta. Nejasno je još što će ove godine poduzeti Italija, za koju je buking također u zastoju, Španjolska je zbog pada već najavila akcije, a vjerujem da će Hrvatska zbog svoje jedinstvenosti na Mediteranu i bez akcija moći dobro proći, poručio je de Blust.

TUI: Potrebne su akcije s 10 do 15 posto nižim cijenama

Među partnerima, s kojima su na ITB-u u srijedu razgovarali, bio je i ministar turizma Gari Cappelli te direktor HTZ-a Kristjan Staničić je i TUI Germany, čiji je menadžer za Hrvatsku, Austriju i još neke zemlje Sven Gorrissen novinarima izjavio da u TUI-ju nisu zabrinuti niti u strahu za ovu sezonu u Hrvatskoj, ali da primjećuju da je ove godine veća pažnja korisnika na cijene.

– U situaciji kada se na njemačkom i drugim tržištima snažno nameću Turska, Egipat, Tunis, pa i Grčka s jakim marketingom i cjenovnim pogodnostima, teško je i od Hrvatske ne očekivati snižavanje cijena odnosno akcije za određena razdoblja u godini kada se zna da je zanimanje slabije. Takvo razdoblje za sada vidimo u svibnju i rujnu, i tu bi hrvatski hotelijeri i drugi ponuditelji morali razmisliti o akcijama s 10 do 15 posto nižim cijenama, žele li biti konkurentni i popuniti sobe, poručio je Gorrissen.

Cappelli i Staničić: Nije drama

– Savjetujem sektoru da cijene ne spušta, jer mu to nije u interesu. Godina jest pomalo neizvjesna, ali nema drame, a i buking je usporen i za brojne druge zemlje, to je trend. U Hrvatskoj čak ima i dobrih primjera, da se najbolje i najbrže već sada pune najbolji kapaciteti i predsezona, te se trebamo i dalje nametati kvalitetom, kazao je ministar.

Direktor HTZ-a Staničić lagani pritisak touroperatora na cijene u Hrvatskoj označava razumljivim zbog njihovog biznisa, ali smatra da je prednost Hrvatske u kvaliteti ponude koja raste te da se goste može dobiti i s više sadržaja za istu cijenu.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u