OTVORENO JE TREĆE IZDANJE IMPULSE FESTIVALA U RIJECI

Objavljeno 07.06.2016 - Zabava

OTVORENO JE TREĆE IZDANJE IMPULSE FESTIVALA U RIJECI

Treće izdanje Impulse festivala otvoreno je sinoć koncertom dansko/finske skupine Liima u Omladinskom kulturnom centru Palach.

Premijerni hrvatski nastup ovaj indietronica četverac u sastavu vokal, bas, perkusije, sintesajzer/laptop iskoristio je za predstavljanje materijala s netom izašlog debija ‘ii’ i oduševio publiku svojim zaigranim glazbenim putovanjem, koje doista podsjeća na razglednice s njihovih mnogobrojnih umjetničkih rezidencija. Finski perkusionist Tatu Rönkkö dio je svoje inspirativne izvedbe odsvirao na metalnim posudicama postavljenim na konj za glačanje, koje su u ritmu glazbe, jedna po jedna, za energične izvedbe napuštale svoje mjesto. Riječka publika nije ostala imuna na energičnih 80 minuta svirke, a kemija je bila obostrana te je bend, svjestan oduševljenja s druge strane, dao svoj maksimum i vratio se na bis.

Prvim je ovogodišnjim koncertnim nastupom uspješno izvedena festivalska misija povratka dobre glazbe u klub.

Nakon glazbenog otvorenja, i ove godine nastavljamo s približavanjem suvremenog plesa široj publici. Poslije prošlogodišnjih uspješnica u suradnji s de factom, na programu su festivala i dvije predstave u suradnji s udrugom Prostor plus. Prvu gledamo večeras s početkom u 20.30 sati u Filodrammatici, a riječ je o eksperimentalnoj plesnoj predstavi „Glečer“, koja medijem “pokreto-zvuka” poziva na silazak u duboko vrijeme.

Ovaj rad utopijski želi uspostaviti zajednicu između ‘Onih koji gledaju’ i ‘Onih koji izvode’, pozivajući na putovanje do udaljenih krajeva kozmosa percepcije, pritom gradeći rukavce prema najmagičnijem od svih ‘vremeno-prostora’: ovom materijalnom ‘sada i ovdje’. Gdje smo prisutni od krvi i mesa i klupka živaca. Od kože i kostiju. Krhkih i nježnih. Snažnih. Ogoljavanjem medija izvedbe, u odmaku od koreografske težnje za estetskom organizacijom pokreta, pokret i zvuk nastaju kao materijalizirajući produžetak osjeta, iz potrebe tijela da odgovori na bivanje u ovom svijetu prepoznavajući pokret i zvuk koji već postoje prije nego li ga postanemo svjesni.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u