Otvorenje Austrijske kule Frankopanskog kaštela

Objavljeno 11.12.2016 - Kultura

Otvorenje Austrijske kule Frankopanskog kaštela

U okviru Kulturne rute Putovima Frankopana, otvorenje obnovljene Austrijske kule kao dijela korpusa Frankopanskog kaštela te ondje postavljene izložbe replika srednjovjekovnog oružja održat će se 15. prosinca 2016. godine, s početkom u 12.00 sati.

Frankopanski kaštel jedno je od brojnih zdanja koje je velikaška obitelj krčkih knezova Frankopana izgradila na području Primorsko-goranske županije. Kaštel su krčki knezovi gradili u nizu svojih naraštaja, od 12. do 15. stoljeća, a današnji oblik dobio je tijekom kasnoga srednjeg vijeka. Zdanje je spretno uklopljeno u rimske gradske zidine, a sastoji se od četiri kule, zidina i prostranog atrija s vodospremom u kojem su se sklanjali vojnici i građani u vrijeme opasnosti.

Sredstvima Primorsko-goranske županije i Europske unije (IPA program jadranske prekogranične suradnje), u okviru projekta HERA – održivo turističko upravljanje kulturnom baštinom Jadrana, uređena je tzv. Austrijska kula, koja je takav naziv dobila jer je prvotno obnovljena u doba Austro-Ugarske. Kada je uklopljena u kaštel, preuzela je ulogu stražarnice, promatračnice i stambenoga dijela za vojskovođe, a ovom novom obnovom, odrađenom 2015. godine, dobiva funkciju izložbenog prostora s replikama srednjovjekovnog oružja.

Frankopanski kaštel dio je Kulturne rute Putovima Frankopana, inspirirane ostavštinom slavne hrvatske obitelji Frankopan koja je od početka 12. pa sve do druge polovice 17. stoljeća na području Primorsko-goranske županije ostavila brojna svjedočanstva svoga utjecaja i moći.

Projekt Putovima Frankopana pokrenula je Primorsko-goranska županija s ciljem obnove i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine, u prvom redu kaštela te utvrđenih gradova i dvoraca Frankopana i Zrinskih. Kao nastavak razvoja održivog modela kulturnog turizma, on potiče vrednovanje, obnovu, očuvanje, zaštitu i inovativno interpretiranje sedamnaest frankopanskih kaštela i dvoraca (u Gradecu, Krku, Kraljevici, Grobniku, Trsatu, Bakru, Driveniku, Grižanama, Bribiru, Novom Vinodolskom, Hreljinu, Crikvenici, Ledenicama, Čabru, Severinu na Kupi, Brodu na Kupi i Staroj Sušici) te tri sakralna objekta (Franjevački samostan s crkvom Navještenja Marijina na Košljunu, Stari grad Zrinskih s crkvom sv. Nikole u Kraljevici i manastir Gomirje s crkvom Roždenija sv. Jovana Preteče).
Uz Austrijsku kulu u Frankopanskom kaštelu, u okviru projekta HERA uređen je i Posjetiteljski centar Kraljevica Kulturne rute Putovima Frankopana, koji je otvoren krajem studenog ove godine u dvorcu Nova Kraljevica u Kraljevici.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u