Otvoren 44. međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta

Objavljeno 11.10.2017 - Vijesti

Otvoren 44. međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta

Na Zagrebačkom velesajmu svečano je otvoren 44. međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta. Ove godine se u šest paviljona i na 20.000 četvornih metara izložbenog prostora, predstavlja više od 300 izlagača iz 23 zemlje.

Hrvatska drvna industrija ima ogromnu perspektivu, ali naglasak treba staviti na prerađivanje, na dodanu vrijednost, odnosno treba smanjiti izvoz drvne sirovine, poručio je premijer Andrej Plenković, koji je otvorio Ambientu.

Hrvatska je izuzetno bogata drvom, drvnom i drvno-prerađivačkom industrijom, to je grana koja čini oko 10% ukupnog hrvatskog izvoza i 3% uvoza. Drvna industrija ima ogromnu perspektivu za još veći naglasak na prerađivanju, na proizvodnji namještaja, na kvaliteti, na dizajnu i novim idejama, a želim da što manje našeg izvoza bude sama drvna sirovina, kazao je Plenković. Naglasio je da je vrijednost izvoza hrvatske drvne industrije milijardu eura.

Većina izvoza drvne industrije usmjerena je prema glavnim hrvatskim gospodarskim partnerima – Italiji, Austriji i Njemačkoj.
Premijer je podsjetio i da je Vlada u travnju donijela Strategiju razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja u razdoblju od 2017. do 2020., s odgovarajućim akcijskim planom provedbe i odgovarajućim financijskim sredstvima. Tako želimo potaknuti sve one koji se bave tom granom hrvatskog gospodarstva, odnosno želimo u potpunosti valorizirati visoko kvalitetnu domaću proizvodnju, domaću sirovinu, posebice visoko prepoznatljiv hrvatski hrast, rekao je Plenković.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović rekao je da je Ambienta izuzetno važna jer se ondje dogovaraju poslovi, razmjenjuju informacije te prezentiraju proizvodi hrvatske industrije.

S 20.000 izravno zaposlenih u drvno-prerađivačkoj industriji uvelike se doprinosi lokalnom i regionalnom razvoju. Lani je u preradi drva i proizvodnji namještaja ostvaren vanjskotrgovinski suficit od 527 milijuna eura. Osim izvoza, važno je povezivanje unutar i između sektora na našem tržištu da bi se povećala potrošnja domaćih proizvoda, dodao je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je na otvaranju da se radi o događanju od nacionalne važnosti te je pozvao građane da daju potporu ovoj važnoj gospodarskoj grani.

Ambienta je ove godine organizirana kroz četiri tematske cjeline – Ambidom, gdje su izloženi namještaj, parketi, vrata, prozori i dekori; Ambidesign, prezentaciju dizajnerskih dostignuća domaće industrije namještaja; Ambipro je rezerviran za materijale, opremu i strojeve; a četvrta je cjelina Ambienergo.
Ambienta se održava od 11. do 15. listopada, a organizatori očekuju više od 20.000 posjetitelja.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u