Oscar Piljek : “Hedonizam na Bosanski način”

Objavljeno 21.08.2016 - Putovanja

Oscar Piljek : “Hedonizam na Bosanski način”

Probudili smo se nešto kasnije nego obično, napravili si neki ”plan” da, unatoč tome što odmaramo, iskoristimo vrijeme za razgledavanje i upijanje vibracije koju pruža Sarajevo.

Sarajevo

U hrani, piću, ljudima, štogod nam se nađe na putu. Izjurili smo vani iz hostela do tvrđe baciti pogled na grad. Koljeno mi nije bilo dobro, jedva sam hodao. Nisam dramatizirao. Odlučio sam pričekati do sutra. Možda se upalilo zbog dosta odvaljenih kilometara, kiša i hladnoća.

Javio se moj ego. Sam sam sebi u očima bio slabić, nisam razumio kako se to meni dogodilo.

14037957_10209846421058090_207891798_o
Danas vrijeme nije bilo bajno, ali kad smo se popeli na tvrđu pogled je bio style.

14045076_10209846481139592_2025539915_o

Prošetali smo muslimanskim grobljem te se spustili u Baščaršiju. Otišli smo na doručak u burekdžinicu ”Oklagiju” koja nudi mnogo vrsta pita, bureka i ostalih vrsta savijača za koje prije nikad nisam čuo.

14075011_10209846278854535_1497192106_o

Oči su mi iskočile od sreće koja me oprala kad sam vidio ponudu uživo: burek, pileći burek, sirnica, zeljanica, krompiruša, kljukuša, zeljanica, maslenica s bijelim i crnim brašnom, zeljanica crna, sjeckani burek zvrk i meni kasnije najdraža heljdopita.

14044888_10209846797027489_1056151899_o

Od heljdinog brašna naprave se ”palačinke” i slažu se na katove, između svakog reda tijesta premazuje se debelim slojem kajmaka te u svaki red ide još i posebna vrsta sira. Vrh je posut lanenim sjemenkama i vrhnjem. MLJAC!

14045103_10209846341376098_892002439_o

To jutro nakon heljdopite probao sam kljukušu, zeljanicu, sirnicu i ajram (kao tekući jogurt, samo slanije). Nakon toga bilo je vrijeme za jednu bosansku kahvu. Potražili smo mjesto specifično za ritual ispijanja kahve. Našli smo mjesto u kojem se za 1KM (4,5KN) može popiti taj čaroban crni napitak. Malena bakrena đezva s kahvom unutra, malena šalica (fildža), dvije kockice šećera, čaša vode i tacna (tabla). Tako se poslužuje. Skoro u svakom kafiću, pa tako i u ovom, može se pušiti. Dean je još jutros predložio da si kupimo paket bosanskog duhana Drina kojeg smo sad iskoristili. Tako mala količina kave ispija se dugo s obzirom koliko se kave posluži. Šank lokala nalikuje na starinsku kuhinju s brdo poslaganih đezvi i malenim štednjakom na kojem se kuhaju lonci kahve.

14045177_10209846656263970_1282679101_o

Nastavili smo šetati dalje. Zapazio sam brdo lijepih žena. U maramama, bez njih, starije, mlađe. Kao zanimacija dana palo mi je na pamet iskušati se u fotografiranju ženskih portreta.

14060132_10209846625303196_4610564_o

Kad već nosim fotić… To mi je zapravo teret na ovom putu, a gotovo da ga i ne koristim. Uz njega imam još dva objektiva i zauzimaju mi gotovo cijelu bisagu. Komplicirano mi je, u trenucima kad osjetim trenutak za okidanje, stati s biciklom, micati šator koji stoji na bisagama, otvarati bisagu, onda izvlačiti nepromočivu vreću u kojoj se nalazi fotić. Okinuti trenutak koji je već prošao je nemoguće… Danas ne pedaliram pa sam si priuštio to da ga ponesem sa sobom i iskoristim. Fotografije portreta inače ne radim to me nikad nije privlačilo, ali danas bih se baš mogao iskušati u tome. Bar pet portreta danas. I nije baš neka brojka.

14087425_10209846845028689_369744982_o
Ostatak dana proveli smo u centru grada, lagani đir. Ispijali smo pive, hranili se slanim i slatkim specijalitetima i uživali u prisustvu ljudi toplih srdaca. Baš nam je trebao ovakav dan da dođemo k sebi i skupimo energije za put dalje.
Hvala ti!!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u