Oporba neodgovorna jer je htjela unštiti Agrokor

Objavljeno 10.11.2017 - Vijesti

Oporba neodgovorna jer je htjela unštiti Agrokor

Premijer Andrej Plenković u svom je izlaganju u Hrvatskom saboru naglasio kako je Vlada RH postupila odgovorno u trenuku kada je državi prijetio pad kreditnog rejtinga zbog Agrokora.

Prijetila je blokada računa Agrokorovih kompanija, prekid isporuka robe, pražnjenje polica najvećeg trgovačkog lanca u zemlju i nelikvidnost kompanije. Tri milijarde kuna bila je blokada računa. Cijeli je sustav bio je pod prijetnjom nekontroliranog pada koji bi podrazumijevao nestanak 28.000 radnih mjesta u kompaniji, ugrožavanje skoro dodatnih 30.000 radnih mjesta u tvrtkama koje su društva koncerna u susjednim državama. S obzirom na važnost društva to bi se reflektiralo i na 2300 dobavljača. Pred nama je bila kriza gospodarskog i financijskog tsunamija kakav Hrvatska još nije doživjela niti je mogla zamisliti, izjavio je Plenković.

Vlada RH izabrala je opciju koja je bila jedina moguća, a to je da smo pristupili donošenju Zakona o izvanrednoj upravi u društvima od sistemskog značaja gdje smo predlaganjem izvanrednog povjerenika zaustavili proces koji bi nužno rezultirao ogromnim troškovima za državni proračun, izjavio je premijer. Dodao je da je u procesu izvanredne uprave veoma važna uloga vjerovničkog vijeća budući da ono mora imati ključnu mogućnost donošenja odluka u ovakvom procesu restrukturiranja. Ne stoji nikakva aluzija na državni intervencionizam ili nacionalizaciju, a što sugerira oporba, kazao je Plenković. Odredbe zakona i sam zakon aktivirani su na pismeni zahtjev vlasnika i bivše uprave Agrokora. Taj element morate imati stalno na umu, napomenuo je.

Alternativa o kojoj vi govorite i koju ste vi sugerirali značila bi otvaranje stečajnog postupka nad više od 70 trgovačkih društava pred nekoliko trgovačkih sudova u Hrvatskoj i potpuni kaos u hrvatskom gospodarstvu. Posljedice bi bile sigurno takve da Hrvatska ne bi ostvarila najbolju turističku sezonu i ne bi imali ovakve gospodarske pokazatelje. To vam je sve potvrdila Europska komisija, istaknuo je premijer.
Ministrica gospodarstva Martina Dalić rekla je kako je riječ o višeslojnom procesu. Radilo se o ljudskim sudbinam, o sudbinama 27 tisuća zaposlenih i njihovih obitelji koji su u tjednu prije Uskrsa bili suočeni s neisplatom plaća. Oni danas dobivaju plaću, plaćaju svoje kredite, školuju svoju djecu i funkcioniraju normalno samo radi zakona koji smo donijeli. Mnoštvo malih tvrtki, njih više od 2500 isplaćeni su.

Naglasila je kako se u stečaju i predstečaju mali dobavljači ne bi mogli prvi naplatiti. Odgovorila je i na optužbe da Vlada vodi vjerovničko vijeće. Glavnu riječ u cijelom postupku imaju svi oni koji su Ivici Todoriću davali kredite prije 10. travnja. Država ne kontrolira vjerovničko vijeće jer država nema tražbine. Ukupne tražbine države su 0,03 posto od 57 milijardi ogromnih dugova Agrokora. Država je dala platformu, okvir da vjerovnici postignu nagodbu na korist poslovanja i radnih mjesta, izjavila je ministrica Dalić.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u