Opera „La bohème“ na pozornici HNK Ivana pl. Zajca

Objavljeno 15.11.2019 - Kultura

Opera „La bohème“  na pozornici HNK Ivana pl. Zajca

Završni, treći dio Puccini trilogije, obnovljena opera „La bohème“ na pozornicu HNK Ivana pl. Zajca, pod dirigentskim vodstvom maestra Villea Matvejeffa, stiže u subotu, 16. studenoga 2019. s početkom u 18.00 sati.

Nakon premijernih „Madame Butterfly“ i „Tosce“, predstava obnovljena u koprodukciji s Jyväskylä operom, vraća se s međunarodnom solističkom podjelom predvođenom Marjukkom Tepponen u ulozi Mimi, finskom sopranisticom koja je riječku publiku već oduševila i osvojila kao Donna Anna u Mozartovom “Don Giovanniju” te kao Margareta prigodom koncertne izvedbe Gounodovog „Fausta“. Nakon svog spektakularnog debija 2009. godine u „Traviati” u Jyväskylä operi, angažirana je u Finskoj nacionalnoj operi u Helsinkiju gdje nastavlja redovito nastupati u važnim ulogama pa tako i kao Mimì u “La bohème”, s kojom je gostovala i u Operi u Grazu.

Uz Marjukku Tepponen, po prvi će put na riječkoj opernoj pozornici nastupiti Angelo Fiore kao Rodolfo i Kevin Greenlaw kao Marcello.
Tenor Angelo Fiore, pobjednik brojnih pjevačkih natjecanja, nastupio je u mnogim talijanskim opernim kućama (Genova, Livorno, Piacenza, Ravenna, Modena…), čest je gost na Puccini festivalu u Torre del Lagu, a prošlog je mjeseca debitirao i u Teatru alla Scala. Ulogu Rodolfa u „La bohème“ tumačio je već u Opernom kazalištu u talijanskom Cagliariju te u Litvanskoj nacionalnoj operi i baletu u Vilniusu.
Bariton Kevin Greenlaw, rođen u SAD-u, po završetku školovanja bio je dio ansambla prestižne Nacionalne opere u Parizu, a potom se pridružio ansamblu Opere Dortmund. Uspješna ga je karijera vodila pozornicama velikih europskih opernih kuća gdje je tumačio ključne uloge baritonskog repertoara.

Kao gošća na izvedbi u ponedjeljak 18. studenoga, u ulozi Musette nastupit će Kaisa Ranta, finska sopranistica, koja je osim u domovini, s uspjehom nastupala u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u, Češkoj, Rusiji i Japanu.

Na izvedbi 16. studenoga, Musetta će biti Vanja Zelčić, a uz inozemne goste nastupit će i Dario Bercich u ulozi glazbenika Schaunarda te Luka Ortar kao filozof Colline. U ulogama kućevlasnika Benoita i starog gradskog vjećnika Alcindora nastupit će Sergej Kiselev, a prodavača igračaka Parpignola Davor Lešić. Vodnik će biti Darko Matijašević, Carinik Saša Matovina, a Glavni konobar bit će glumac Hrvatske drame Nikola Nedić. Kao građani Pariza, djeca i konobari nastupit će zboristi Opere, članovi ansambala Hrvatske drame i Baleta te Dječji zbor „Kap”.

Priču o ljubavi i siromaštvu mladih umjetnika boemskog Pariza režirao je glasoviti Fabrizio Melano, koji se kao majstor emocija operne scene potvrdio i u newyorškom Metropolitanu.
Scenografiju također potpisuje Melano, kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanović, a oblikovatelj svjetla je Dalibor Fugošić.

Potresna ljubavna priča kojom je Puccini osvojio svjetske pozornice i jedna od najizvođenijh i najomiljenijih opera uopće bezvremenska je i nezaboravna glazbenoscenska priča koja, melodramatičnom glazbom i nezaboravnim arijama i duetima o životnim radostima i tugama, osvaja uvijek nove generacije kazališne publike.
Tako je i riječka premijerna izvedba u listopadu 2017. osvojila riječku publiku i mnoge ganula do suza, a o uspjehu svjedoče i kritike poput one Dražena Siriščevića koji je zaključio: „Još jedna sjajna izvedba riječke Opere, osvjedočit ćete se u to i vi! I to kako! Ljepotu predstave nećete otkriti u glamuroznoj scenografiji ili raskošnim kostimima nego u bogatstvu i iskrenosti umjetničkog, pjevačkog i glumačkog zanosa i vjere.“

Autor: Milena Jerneić

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u