Opera “Aida”, 20.7., Ljetna pozornica, Opatija

Objavljeno 17.07.2017 - KulturaVijesti

Opera “Aida”, 20.7., Ljetna pozornica, Opatija

Opera „Aida“ u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka  održati će se u četvrtak, 20. srpnja 2017. s početkom u 21 sat na Ljetnoj pozornici u Opatiji.

Opera
Giuseppe Verdi: AIDA
Dirigent: Tibor Bogányi
Dramaturgija i režija: Marin Blažević
Solisti: Kristina Kolar, Renzo Zulian, Amanda Stojović i drugi
Orkestar i zbor Opere te Balet Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca
Koprodukcija HNK Ivana pl. Zajca i Festivala Opatija
Četvrtak, 20. srpnja 2017. u 21.00 sat / Ljetna pozornica, Opatija

opera u četiri čina (sedam slika)
Libreto: Antonio Ghislanzoni prema Augusteu Marietteu i Camilleu du Locleu, uz suradnju skladatelja

U NAŠOJ AIDI NEMA NI SLONOVA NI KONJA
Predstave Aide prečesto naginju cirkusu u kojem su dramski sukobi zagušeni masivnim ilustrativnim dekorom i masama nespretnih statista. Verdijevu tragičnu operu o ljubavi i domoljublju koji razdiru proturječne i kompleksne karaktere Aide, Amneris i Radamesa stoga ćemo osloboditi režijskog postupka gomilanja te u fokus postaviti dramatiku odnosa troje glavnih dramskih likova, ali tako da ovoj operi svih opera ipak ne oduzmemo monumentalnost. Upravo u napetosti između ritualiziranih prizora ratobornog političko-vjerskog veličanja u prvom planu i dramatičnih dueta koji prizivaju komornu predstavu u pozadini spektakla, pronalazimo dramaturški izazov naše izvedbe Aide. Važno nam je upozoriti o čemu se u ovoj operi zapravo radi, pa ćemo stoga prostorno razložiti, naglasiti i značenjski zgusnuti njezinu dramsku radnju, umjesto da ju svedemo na dodatak slici, osudimo na smetnju scenskom ukrasu i prometu. Nova i obljetnička riječko-opatijska Aida radi se za specifičan prostor Ljetne pozornice, a njena će izvedba biti središnjim događajem obilježavanja 60 godina Ljetne pozornice na kojoj je upravo Aida bila prva izvedena opera. U ovoj „Aidi“ nema ni slonova ni konja ni sfingi ni kolosa ni piramida kojima drugi pokušavaju ispuniti prazninu ideja i premostiti plitkost uvida u dramaturgiju Aide, opere o krahu individue pod pritiskom volje i interesa naroda, domovine, države i njihovih vođa.
(Marin Blažević, dramaturg i redatelj)

Predstava traje oko tri sata, s pauzom nakon drugog čina.
Između 1. i 2. čina te 3. i 4. čina promjene scene.
Opera na talijanskom, titlovi na hrvatskom i engleskom.

Cijena ulaznice: 140,00 kn / 110,00 kn / 80,00 kn
Ulaznice možete kupiti u Opatiji na Ljetnoj pozornici (Zert bb) radnim danom od 8 do 16 sati, u uredu na adresi M. Tita 101 (Utorak – nedjelja, 9:00 – 11:00 i 17:00 – 20:00; ponedjeljkom zatvoreno), u Rijeci na blagajni HNK Ivana pl. Zajca na adresi Verdijeva 5a (ponedjeljak – petak, 8:00 – 14:00; subota 9:00 – 13:00), u Dallas Music shopu, u caffe baru Nad urom u Robnoj kući Korzo i na ostalim prodajnim mjestima sustava Mojekarte.hr.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, program će se održati dan ranije, 19. srpnja na Ljetnoj pozornici u Opatiji.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u