On nju ismijava, podcjenjuje i ignorira, a ona traži njegovu smjenu

Objavljeno 23.02.2015 - Vijesti

On nju ismijava, podcjenjuje i ignorira, a ona traži njegovu smjenu

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je kako je najkonkretniji prijedlog za izlazak Hrvatske iz krize – ostavka predsjednika Vlade Zorana Milanovića. Stoji to u priopćenju iz Ureda predsjednice u kojem Grabar-Kitarović odgovara na pismo kojoj joj je u ponedjeljak uputio premijer Milanović.

U priopćenju se podsjeća da je Grabar-Kitarović u četvrtak, 19. veljače, nazvala premijera Milanovića ponudivši suradnju te mu najavila slanje prijedloga za održavanje zajedničke sjednice Vlade zbog teškog gospodarskog i socijalnog stanja u državi. Navodi se i da je Grabar Kitarović predložila Milanoviću ‘da timovi Ureda predsjednice i Vlade RH utvrde dnevni red zajedničke sjednice’.

‘Kako do danas iz Vlade nije prihvaćen taj prijedlog, Predsjednica Vladi upućuje prijedlog dnevnog reda zajedničke sjednice u skladu s člankom 102. Ustava Republike Hrvatske. U vezi s pozivom predsjednika Vlade Predsjednici da pripremi konkretne prijedloge, način provedbe i procjenu financijskih učinaka tih prijedloga za zajedničku sjednicu Vlade, naglašavamo kako je Predsjednica, nakon temeljitih analiza i obavljenih konzultacija s gospodarskim stručnjacima, došla do zaključka kako je najkonkretniji prijedlog za izlazak Hrvatskle iz krize – ostavka predsjednika Vlade RH’, stoji u priopćenju Ureda predsjednice. Ako predsjednik Vlade ne uvaži taj konkretan prijedlog, dodaje se, ‘Predsjednica od njega očekuje konkretne prijedloge, način provedbe i procjenu financijskih učinaka tih prijedloga i rješenja za izlazak zemlje iz krize, što je ustavna obveza Vlade, a ne Predsjednice RH’.

Uz odgovor premijeru, na internetskim stranicama predsjednice Grabar Kitarović objavljeno je i financijsko izvješće o troškovima kampanje. U njemu piše da je predsjednica u kampanji potrošila pet milijuna vlastitih kuna. Prikupila je 1,1 milijun kuna donacija pravnih te 2,1 milijun kuna donacija fizičkih osoba – ukupno 8,3 milijuna.

Premijer Milanović uputio je pismo predsjednici Republike u kojemu joj je predložio da zajedno sazovu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, potvrdio je HRT-u glasnogovornik Vlade Nikola Jelić. U pismu je, dodaje Jelić, premijer podsjetio da je potrebno usvojiti godišnje smjernice za rad sigurnosno obavještajnih agencija za 2015., a što on i bivši predsjednik Republike Ivo Josipović ‘nisu željeli učiniti tijekom kampanje’. Milanović je u pismu ponovio poziv predsjednici Republike da dođe na sjednicu Vlade kada god joj to odgovara. Premijer je i načelno pozdravio inicijativu i namjeru predsjednice Republike da predloži Vladi održavanje sjednice na temu gospodarskog stanja u zemlji. ‘Premijer pri tome smatra da je važno da predsjednica pripremi konkretne prijedloge, način provedbe i procjenu financijskih učinaka takvih prijedloga’, stoji u pismu.

Suradnja predsjednice države i Vlade je nužna i Ustavom definirana, međutim ono što nažalost vidimo je da se predsjednik Vlade Zoran Milanović ruga ne samo predsjednici nego i cijeloj hrvatskoj naciji, rekao je međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač u središnjici HDZ-a.

Na pitanje misli li da Vlada mora podnositi račune predsjednici države i gdje to piše u Ustavu, odgovorio je da po hrvatskom Ustavu predsjednik države brine o stabilnosti političkog sustava, odnosno države. Ako je u kampanji obećala, a sada to izvršava i od Vlade traži da odgovori kako misli izvesti zemlju iz krize, mi dobivamo odgovor Vlade da bi ona trebala iznijeti plan kako zemlju izvući iz krize. Riječ je neodgovornom i zastrašujućem ponašanju Vlade, rekao je Kovač.

Mi u HDZ-u smo stava da je priopćenje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na tragu onoga što je obećala i sada to čini. Idemo dati rezultate, nema više zamagljivanja, nema više varanja javnosti nekim trikovima, idemo vidjeti rezultate, ako ih nema – onda je razlog za pozivom na ostavku opravdan, poručio je Kovač.

U SDPu i dalje ne vide problem u tome što se Milanović nedostojno funkcije, podrugljivo i podcjenjivački ponašaju prema Kolindi Grabar Kitarević.
Takav oblik ponašanja, kao i ne čestitanje predsjednici države je u SDPu dobrodošao i jedino ispravan.
Nije ni čudo da je bivši predsjednik države Ivo Josipović kazao da se ne želi vratiti u stranku čiji vrh nije speman za promjene i suradnju te da vode krivu politiku.

Očigledno će se novi gubitak izbora SDPa odraziti i na konačnu smjenu vrha SDPa koji ovu stranku vodi izravno u ponor.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u