Olujno jugo poharalo je cijelu hrvatsku obalu

Objavljeno 13.11.2019 - IzdvojenoVijesti

Olujno jugo poharalo je cijelu hrvatsku obalu

Olujno jugo poharalo je cijelu hrvatsku obalu – rušilo se drveće, padale fasade, brodske su linije u zastoju, razina mora je porasla. Iz cijele Hrvatske pristižu izvještaji o šteti uzrokovanoj snažnim vjetrom i obilnom kišom. U Dubrovniku je zabilježen rekordan val od 11 metara.

U Splitu vatrogasci ispumpavaju vodu iz poplavljenih podruma Dioklecijanove palače.

Zbog veće količine kiše koja pada u posljednjih nekoliko dana, zamutio se izvor rijeke Jadro koja pitkom vodom napaja šire područje Splita, izvijestili su iz splitskog “Vodovoda i kanalizacije”. Voda iz slavina još uvijek ispravna za piće.

– Uređaj za mjerenje vrijednosti mutnoće vode na samom izvoru rijeke Jadro pokazao je zamućenje iznad dopuštenih vrijednosti, te je za očekivati kako bi u dogledno vrijeme, nakon pražnjenja vodosprema, moglo doći do povećanja mutnoće pitke vode i u vodoopskrbnoj mreži na području Splita, Solina, Podstrane, Kaštela, Segeta, Okruga i Trogira, izvijestili su iz ViK-a.

Riječka tržnica jutros opet poplavljena

Iako su u Rijeci pale samo 22 litre po četvornom metru, riječka tržnica ipak je poplavljena i velikim dijelom voda doseže do gležnja. Iako nije u potpunosti pusta, prodavače se može na prste nabrojiti.

Najviše kiše u protekla 24 sata palo je na istarskom poluotoku te na Malom Lošinju. Prema podacima Pomorskog meteorološkog ureda u Rijeci, mjerna postaja na pulskom aerodromu izmjerila je 77 litara, a u dva dana 119 dok je još jači podatak s Maloga Lošinja – tamošnja dnevna količina je 71 litra, ali u dva dana ukupno su pale 142 litre po četvornom metru čime je nadmašen prosjek kiše u studenome na Lošinju.

Nevrijeme u Istri

Orkanski udari vjetra uz veliku plimu zahvatili su jučer i Istru, gdje je vjetar dosezao brzinu i do 150 km/h. Kolika je šteta i je li danas jugo oslabjelo i smanjile se oborine doznajte u javljanju novinarke HRT-a Petre Neuner Geržinić koja je u Umagu.

Nevrijeme u Dubrovniku se smiruje. Kiše nema, a i vjetar je počeo slabjeti. No, o jačini nevremena dovoljno govori da su valovi i danas prebacivali zidine, potapali barke i uništavali objekte na obali. Dubrovački su vatrogasci imali pune ruke posla diljem županije, od uklanjanja oborenih stabala do ispumpavanja poplavljenih objekata, a posebno je izazovno bilo vatrogascima, kao i stanovnicima na otocima, jer zbog nevremena ni danas nisu plovili brodovi.

Vakula: Prognoze ostvarene, upozorenja opravdana, rekordni val, slijedi smirivanje

Nažalost, prognoze su se ostvarile i upozorenja pokazala opravdanima. No, srećom, stanje će se danas smiriti, rekao je Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

Tijekom jutra, pa i cijeloga prijepodneva, bit će kao jučer i noćas – kišovito i vjetrovito – s često jakim, mjestimice i olujnim jugom, gdjekad i s orkanskim udarima, s brzinom većom od 100 kilometara na sat. Pritom će more biti valovito, posebice na otvorenome moru i jače valovito, pa i uzburkano, s valovima i oko 6 metara, osobito na otvorenome, gdje se ne smije isključiti mogućnost i takozvanog teškog mora – s valovima i do 9 metara.

Iako će se mnogima vrijeme činiti strašnim, na većem dijelu Jadranu ipak će biti malo manje nepovoljno nego jučer kada se na nekim meteorološkim postajama Državnog hidrometeorološkog zavoda izmjerilo jugo jako kao rijetko kada u povijesti mjerenja – primjerice na splitskom Marjanu orkanski udar juga bio je čak oko 134 kilometra na sat, što je – prema preliminarnim neslužbenim analizama – treći po jakosti udar od sredine prošloga stoljeća. Jači su bili samo u veljači 1986. i u studenome 1987.

Zabilježen rekordni val na Jadranu!

No o rekordu je, na žalost, izvijestio Hrvatski hidrografski institut. 12. 11. 2019. godine u 16 sati u akvatoriju grada Dubrovnika, pokraj otočića Sv. Andrija, zabilježen je rekordni val na Jadranu. Najveća visina vala iznosila je 10,87 metara s pripadajućom značajnom visinom vala od 4,75 metara – što je obilježje stanja mora 6. Period vala bio je 10 sekundi.

Foto: Hrvatski hidrografski institut

“Isusek, Isusek”… i dalje kiša, na Jadranu i jugo!

Osim što će vjetar slabjeti, u drugom dijelu dana i kiša će na većini Jadrana biti manje obilna. No, ponegdje na srednjem i posebice južnom dijelu još će biti izraženih pljuskova s grmljavinom pa bi se već danas navečer ili sutra ujutro na nekim mjernim postajama moglo mjeriti i više od 100 litara kiše po četvornome metru, što će dodatno povećati ionako do sada količinu oborine veću od prosječne za dosadašnji dio studenoga, koji će na kraju, vrlo vjerojatno, završiti kao jedan od kišovitijih u povijesti… Naime, nova kiša, a i jačanje juga slijedi nam već od petka.

Jako jugo praćeno kišom stvara probleme u mnogim dijelovima Hrvatske. Poplavljena je obala Jadrana, a brojne trajektne, katamaranske i brodske linije i dalje su prekinute.

Zbog vjetra zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Senja. Na Istarskom ipsilonu zbog vode na kolniku zatvorena je dionica između čvorova Pula i Kanfanar. Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje pa iz HAK-a vozačima savjetuju da brzinu prilagode uvjetima ne cesti.

Orkansko jugo zahvatilo je i dubrovačko područje s udarima vjetra do 145 kilometara na sat. Vatrogasci su u gradu uklanjali iščupana stabla. Nevrijeme je izazvalo probleme i diljem županije – na Mljetu, u Slanome, na Korčuli – odroni, srušena stabla i stupovi električne mreže.

U Splitu su vatrogasci pilili grane stabala srušenih na automobile, a jugo je otpuhalo velik dio fasade sa Zdravstvene škole, koja je izgrađena prije nekoliko godina. Navečer se situacija u gradu pod Marjanom smirila.

Jako jugo praćeno kišom jučer je stvaralo probleme u mnogim dijelovima Hrvatske. Poplavljena je obala Jadrana, a za Dalmaciju je bilo oglašeno crveno upozorenje. Brojne brodske i trajektne linije bile su prekinute, građani su pozvani na oprez.

Kiša u Splitu nezaustavljivo pada. Samo noćas je palo 16 litara kiše po metru četvornome, a u protekla 24 sata 20 litara kiše. No, nije kiša jedini problem. Veliki problem je i orkansko jugo koje puše s olujnim udarima. Jučer je to bilo 135 km/h, a jutros su udari 75km/h. Svi su srednjodalmatinski otoci odsječeni.

Evo kako je protekao jučerašnji dan pod udarima juga:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

ra

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u