Okusi i mirisi bečkim božićnih sajmova

Objavljeno 14.12.2013 - Zabava

Okusi i mirisi bečkim božićnih sajmova

Osim po svojoj osebujnoj kulturnoj ponudi Beč je u zimskim mjesecima poznat i kao turistički magnet za sve one koji žele doživjeti istinsku čaroliju adventa.

To zapravo uopće ne čudi, budući da su u Beču i ove godine otvorena čak dvadeset i dva božićna sajma s preko 1.000 različitih štandova. Jedan od najpoznatijih sajmova zasigurno je onaj na trgu ispred beče gradske vijećnice. Glavna atrakcija ovog sajma je ogromno božićno drvce s preko 27 metara visine i oko 1.000 lampica, no zanimljive su i ogromne jaslice, te “Isusek” koji šeće sajmom, čita božićne priče i sluša božićne želje djece.

Sajmovi u centru grada

Pored sajmova u samom centru grada tj. u bečkom Hofburgu i na trgu Michaeler Platz, zanimljiv je i onaj u staroj gradskoj jezgri Spittelberg, gdje čak 130 umjetničkih obrta predstavlja svoje rukotvorine.

Prave umjetničke radove možete pak naći na božićnom sajmu na Karlsplatzu, gdje 70-ak umjetnika udruge “Divina Art” izlaže i prodaje svoje najnovije uratke.

Jedan od najposjećenijih sajmova je dakako i onaj koji se već tradicionalno nalazi između bečkog Prirodoslovnog muzeja i Muzeja Povijesti umjetnosti na trgu Maria-Theresien-Platz.

Carski ugođaj ispred dvorca Schönbrunn

Bečki dvorac Schönbrunn će i ove godine poslužiti kao kulisa za takozvani kulturni božićni sajam koji između ostalog nudi i vođene ture kroz dvorac u okviru kojih će posjetitelji moći saznati sve o božićnim običajima carske obitelji Habsburg.

Osim toga veliki broj izlagača posjetiteljima ovog sajma nudi božićne specijalitete te ručno rađene rezbarije, svijeće i božićne čestitke, a bina ispred velikog božićnog drvca mjesto je održavanja mnogobrojnih božićnih koncerta.

 

Najviši bečki božićni sajam

Najviši bečki božićni sajam se nalazi na brdu Wilhelminenberg, a pored uobičajenih suvenira, punča i kuhanog vina ovaj sajam nudi i jedinstveno klizalište s pogledom na cijeli grad. Pomalo drugačiji božićni sajam se može posjetiti u četvrti Währing, gdje se pored uobičajenih božićnih izlagača može uživati u mnogobrojnim koncertima te se mogu nabaviti i najrazličitiji ručno izrađeni darovi.

Za sve one pak koji ove godine neće imati prilike posjetiti Beč i nakon višesatnog razgledavanja grada se okrijepiti nekim od najpopularnijih napitaka božićnih sajmova, kuhanim vinom ili punčem, u nastavku donosimo nekoliko recepata koji se mogu jako jednostavno pripremiti i doma.

 

Punč od naranče s medom:

 

600 ml soka od naranče

sok 1-2 limuna

8 – 9 žlica meda

150 ml bijelog vina

štapić cimeta i/ili klinčići

 

Sok od naranče i limuna zagrijavati skupa s medom, sve zaliti bijelim vinom i dodati štapić cimeta i klinčiće.

 

Aperol-punč:

(za 4 osobe)

 

1/8 l aperola

1/2 l bijelog vina

1/4 l soka od jabuke

 

Sve skupa zagrijati i servirati.

 

Punč od šumskog voća:

(za četiri osobe)

 

smrznuto šumsko voće

šećer u prahu

1 l crnog vina

1/4 l vode

1 klinčić

 

Sve skupa zagrijati i servirati.

 

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u