Održana promocija filma “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.”

Objavljeno 11.02.2017 - VijestiZabava

Održana promocija filma “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.”

Promocija filma “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.” autorice Tatjane Udović mag. cult. održala se 9. veljače 2017. u prepunoj knjižnici OŠ “Sveti Matej” Viškovo – u školi same autorice filma.

Predstavljanje filma započelo je zvončarskim kolom Mićeh zvončari, učenika OŠ “Sveti Matej”.

Predstavnik Mićeh zvončari, Nevio Sušanj rekao je nekoliko uvodnih riječi o samoj tradiciji Halubajskih zvončara kroz povijest te o legendi koja se veže uz njihov nastanak..

Zvončari

Baveći se antropološkim izučavanjem ritualne prakse Halubajskih zvončara pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, na kulturalnim studijima, Tatjana Udović  je ustanovila da, iako su Halubajski zvončari zapaženi na karnevalima, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, tek je lokalno stanovništvo upoznato sa zvončarskim ophodima, koja predstavljaju samu srž zvončarske užance. Upravo stoga se ona odlučila za snimanje filma “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.” s ciljem obuhvaćanja same srži ritualne prakse Halubajskih zvončara, odnosno – ophodom Halubajskih zvončara po selima njihovoga kraja

“Da bi se u potpunosti shvatila kulturološka važnost Halubajskih zvončara na području Halubja, Primorsko-goranske županije, ali i cijele Hrvatske, ukazala se potreba za snimanjem filma u kojemu je proučeno održavanje tradicije Halubajskih zvončara s fokusom na njihov tradicionalni ophod“, piše Sanja Puljar D’Alessio, doc. dr. sc.¸

Autorica Tatjana Udović izrazila je svoje zadovoljstvo što je promociju filma mogla održati upravo u svojoj osnovnoj školi – školi „Sveti Matej“na Viškovu gdje je ona sama započela sa svojim umjetničkim radom te se zahvalila djelatnicima škole što su omogućili organizaciju promocije filma kao dio kulturne djelatnosti škole.

U ime Halubajskih zvončara, Nevio Sušanj zahvalio je autorici što je na ovaj način doprinjela očuvanju kulture i promocije Halubja.

Video  promocije:
https://www.youtube.com/watch?v=AxLzAf4Vafo&feature=youtu.be

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u