Održan Drugi nacionalni susret katoličkih obitelji

Objavljeno 19.04.2015 - Vijesti

Održan Drugi nacionalni susret katoličkih obitelji

U Trsatskom marijanskom svetištu u Rijeci održan je 2. Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, na kojem su sudjelovali svi hrvatski biskupi.

Na Trsatu se okupilo više tisuća vjernika i hodočasnika iz Hrvatske i BiH, a sudjelovali su i apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D’Ericco te pomoćni biskup banjolučju Mato Semren.

Misno slavlje, kojem je nazočila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predvodio je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, a propovijedao je krčki biskup u miru, predsjednik vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj Valter Župan.

Prije početka euharistijskog slavlja u Marijinom perivoju na Trsatu okupljene je pozdravio riječki nadbiskup Ivan Devčić. Istaknuo je kako danas postoji potreba da Duh sveti, odnosno uskrsli Krist udahne novi život, novu snagu i nadu u obitelji i cijeli narod. Apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D’Ericco prenio je pozdravnu poruku državnog tajnika Vatikana kardinala Pietra Parolina.

11096433_877886632270679_1931407944544623403_n

Predsjednica je na Trsatu istaknula važnost obitelji kao jednog od temeljnih stupova društva, kojem treba pomagati, te je izrazila zabrinutost podacima da je u tri godine Hrvatsku napustilo više od 100 tisuća ljudi, posebice mladih i obrazovanih. Na pitanje hoće li inicirati zakonske promjene vezano uz tu problematiku, poput povećavanja rodiljnih naknada, kazala je da će to svakako učiniti, i to ne samo vezano uz porodiljne naknade nego i uz olakšanje mladim ljudima kada je riječ o brizi o djeci i njihovu čuvanju, te omogućavanju da ima više poticajnih zajmova kako bi mogli kupovati nekretnine.

Na novinarski upit može li se dogovoriti s premijerom Zoranom Milanovićem oko obilježavanja obljetnice Oluje, predsjednica je kazala kako ne želi da se bilo tko dijeli oko Oluje jer je to jedan od najvećih hrvatskih praznika i oko toga se moramo dogovoriti. Moramo uzeti u obzir i mišljenje građana o tome, posebno onih koji su sudjelovali u Oluji. Ja sam otvorena za sve prijedloge, istaknula je predsjednica Republike, dodajući da se to odnosi na mimohod u Zagrebu.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u