Odbačena slovenska tužba protiv EK-a zbog terana

Objavljeno 09.09.2020 - GospodarstvoVijesti

Odbačena slovenska tužba protiv EK-a zbog terana

Slovenija je na Europskom sudu u Luksemburgu izgubila proces. Sud je odbacio tužbu protiv Europske komisije koju je tužila zato što je 2017. godine Komisija Hrvatskoj dodijelila pravo da se za vina proizvedena u Istri koristi imenom teran.

Ljubljana Europsku komisiju u prijašnjem sastavu, kad ju je vodio Jean-Claude Juncker, a povjerenik za poljoprivredu bio Phil Hogan, sumnjiči za pristranost u korist Hrvatske jer je svojim delegiranim aktom dopustila korištenje etikete “Hrvatska Istra – teran” za oznaku vina koje se proizvodi u Istri, iako je taj brend Slovenija pri Europskoj uniji zaštitila kao oznaku za svoje vino s Krasa, odmah nakon ulaska u EU 2004. godine.

Nakon neuspješnih pregovora Hrvatske i Slovenije da se to pitanje riješi bilateralnim kompromisom Komisija je i uz protivljenje Slovenije delegiranim aktom koji je stupio na snagu sredinom 2017. priznala izuzetak po kojemu se hrvatski teran iz Istre može prodavati s naljepnicom “Hrvatska Istra – teran”, s time da naziv vina na etiketi bude ispisan manjim slovima.

● Slovenija tužila Europsku komisiju zbog delegiranog akta o teranu

No zbog te je odluke Komisije tadašnja slovenska vlada koju je vodio bivši premijer Miro Cerar uložila tužbu protiv Europske komisije, navevši da je delegirani akt koji je išao na ruku hrvatskim vinarima nezakonit i da se prodajom istarskog terana nanosi šteta slovenskim proizvođačima kraškog terana jer se potrošači navodno dovode u zabludu.

Na ročištu o slovenskoj tužbi koje je održano prošle godine slovenska odvjetnica Verena Klemenc pozvala se na 100. članak europske uredbe o regulaciji poljoprivrednih tržišta (CMO) i posebnu uredbu 1308/2013, dokazujući da ti dokumenti zabranjuju korištenje već zaštićenih naziva vina te da je Europska komisija djelovala u suprotnosti s duhom tih propisa.

Barbara Rous, koja je zastupala Europsku komisiju na prvom ročištu, kazala je da Europska komisija nije prekoračila svoje ovlasti, kako to argumentira Slovenija, te se retorički upitala kako bi reagirala Slovenija da je Hrvatska prva ušla u Europsku uniju, zaštitila svoj istarski teran i zabranila Sloveniji korištenje i prodaju kraškog terana.

Slovenski mediji zadnjih dana navode da je rezultat slovenske tužbe neizvjestan, iako Ljubljana u tom sporu s Komisijom nije bez izgleda, te da je, i ako se slučaj ne riješi u korist Slovenije, moguće uložiti žalbu.

Nakon odbacivanja tužbe protiv Europske komisije, Slovenija bi mogla ući u novi postupak i odštetni zahtjev, s novim argumentom u kojemu bi se pozivala na kršenje prava Europske unije od strane Europske komisije, tvrdi ljubljanski dnevni list “Dnevnik”.

“Vinski spor” s Hrvatskom, kao i tužba protiv Europske komisije na tu temu, od dolaska nove vlade Janeza Janše u Sloveniji su pomalo pali u drugi plan i sadašnja vladajuća koalicija, u kojoj dominira desnica, “gubitak slovenskog terana” i “pobjedu” Hrvatske u tom sporu često stavljaju na listu grijehova prijašnjih dviju vlada.

I sam premijer Janez Janša na tome je u svojim porukama na Twitteru osobito inzistirao jer je u prijašnjim dvjema vladama resor poljoprivrede pripadao sada oporbenim Socijalnim demokratima (SD) i njihovu tadašnjem predsjedniku te ministru poljoprivrede Dejanu Židanu koji je posebno ustrajavao u vinskom sporu s Hrvatskom i na podizanju tužbe protiv Europske komisije.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u