Od uvođenja eura višestruke koristi

Objavljeno 10.05.2018 - Gospodarstvo

Od uvođenja eura višestruke koristi

Na dnevnom redu otvorenog dijela današnje sjednice Vlade je, uz ostalo, Prijedlog Strategije za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Premijer Andrej Plenković rekao je kako su htjeli upravo u tjednu kad se slavi Dan Europe poslati najvažniju poruku Hrvatske da ispunimo našu obvezu koju smo preuzeli prilikom stupanja u članstvo u EU.

Hrvatska je, po mom dubokom uvjerenju, spremna započeti proces uvođenja eura, dosegnuli smo relativno visok stupanj realne konvergencije, već više od dva desetljeća održavamo nisku inflaciju i stabilan tečaj, imamo jako dobre rezultate glede proračunske, fiskalne konsolidacije, kazao je premijer.

Preostao je još, kako je kazao, kriterij smanjenja javnog duga. Na kraju prošle godine udjel tog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) pao je na 78 posto, a očekuje se, kaže Plenković, da će do 2021. godine pasti na 65 posto.
To jasno govori da Vlada vodi odgovornu ekonomsku politiku, kazao je Plenković.

Istaknuo je kako strategija temeljito analizira ekonomske koristi i troškove uvođenja eura, te opisuje i predstavlja brojne aktivnosti i politike koje će se poduzimati u predstojećem razdoblju.

Važno je da javnost zna da analiza jasno utvrđuje da ćemo kao država imati znatne i trajne koristi od uvođenja eura, dok će troškovi uglavnom biti niski, u najvećoj mjeri jednokratni, istaknuo je Plenković.

Naveo je da će se uvođenjem eura smanjiti rizici za financijsku i makroekonomsku stabilnost, kao i kamatne stope i transakcijski troškovi. Sve to trebalo bi pridonijeti bržem gospodarskom rastu i rastu zaposlenosti, povećanju obujma investicija i jačanju otpornosti financijskog i gospodarskog sustava na različite oblike poremećaja, istaknuo je premijer.

Dodao je i da treba puno raditi na senzibiliziranju javnosti o ovoj temi, a za provedbu ove strategije bit će osnovano i Nacionalno vijeće za uvođenje eura.
U strategiji se a ne navodi ciljani datum uvođenja eura, ali znamo točno koji su koraci pred nama, zaključio je premijer.

Vlada je u četvrtak sa sjednice u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kojima se definira svrha, ciljevi i struktura te način donošenja kurikularnih dokumenata vezanih uz kurikularnu reformu sustava odgoja i obrazovanja te se, među inim, omogućuje povećanje plaće od 30 posto učiteljima koji sudjeluju u projektima Europske unije koji se provode u školama.

“Vjerujemo da će to utjecati i na efikasnost povlačenja sredstava iz eu fondova”, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Izmjenama i dopunama otvara se mogućnost da se iz državnog proračuna osiguraju sredstva za rashode za sudjelovanje u projektima javno privatnog partnerstva u skladu s odredbama posebnih propisa kojima se uređuje javno-privatno partnerstvo, kao i za potrebe obnove oštećenih ili izgradnju novih građevina školskih ustanova, sukladno programima Vlade te raspoloživim sredstvima u državnom proračunu i za rashode za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju školskog prostora te opremanje školskih ustanova u slučajevima nedovoljne sigurnost i ugroze života i zdravlja učenika škole.

Uvodi se i temelj za vrednovanje kandidata pri zapošljavanju u školske ustanove što će doprinijeti unaprjeđenju kvalitete, a unaprjeđuju se postupci donošenja novih programa, upisa učenika i izricanje pedagoških mjera.

Premijer Andrej Plenković najavio je u sklopu ove točke da je u 14 sati sastanak Posebnog stručnog povjerenstva (PSP). “Nastavljamo intenzivno raditi na svemu onome što smo definirali Nacionalnim programom reformi, a to je jačanje i reforma našeg obrazovnog sustava”, rekao je.

Vlada je zaključcima prihvatila i dala ovlast ministrici da sa sindikatima potpiše nacrte kolektivnih ugovora za zaposlenike u osnovnim te srednjim školama kojima je, uz ostalo, kao novo materijjalno pravo ugovorena naknada za povećanu odgojno-obrazovnu odgovornost za zaposlenike koji vode učenike na višednevne aktivnosti izvan škole, a u kod srednjih škola dogovoreni su posebni uvjeti rada za rad nastavnika u kući učenika.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u