Od Kineza ništa, Uljanik ide u stečaj….

Objavljeno 13.05.2019 - Gospodarstvo

Od Kineza ništa, Uljanik ide u stečaj….

Otvara se stečaj nad Uljanik brodogradilištem. Sudac će tu odluku najkasnije za tri dana donijeti i u pisanom obliku. Reakcije pristižu.

Najtužniji je to dan u povijesti Uljanika dugoj gotovo 163 godine, 1118 radnika ostaje bez posla. Drukčija odluka nije se ni očekivala, jer sudac Trgovačkog suda u Pazinu Ivan Dujić nije imao izbora. Još na prošlom ročištu rekao je da će, ako račun brodogradilišta ne bude odblokiran do 13. svibnja, otvoriti stečaj. Brodogradilište Uljanik i dalje je u dugu više od 200 dana, i to gotovo 170 milijuna kuna. Kineski brodograditelji koji su se trebali izjasniti imaju li eventualne namjere za ulaganje u Uljanik, to još nisu učinili i sudac se nije imao na što drugo pozvati.

Ni sindikati nisu tražili da se odgodi stečaj.

– Osam mjeseci bez plaće, deveti mjesec već ide, što se moglo više očekivati? Nitko više nije brinuo o Uljaniku. Politika je odlučila odustati od nas i ovo je bilo jedino moguće i očekivano. Moram spomenuti da je u tih 163 godine postojanja Uljanika Istru u vlasništvu imalo nekoliko država i sve su Uljanik držale kao simbol, a nažalost hrvatska politika odlučila ga je zatvoriti. Ovo danas je žalost za cijelu Hrvatsku jer danas se ugasila brodogradnja. Danas se nije ugasio Uljanik, danas se ugasila brodogradnja. Zato što je Uljanik jedini kao brodogradilište mogao ugovarati sofisticirane brodove. Jedini koji je gurao brodogradnju cijelo vrijeme. Nažalost, više toga neće biti. Sada će se pojaviti različiti spekulanti koji će pokušati opljačkati Uljanik i ostavštinu Uljanika, a pitanje je hoće li se radnici i vjerovnici ikada moći namiriti za potraživanja koja imaju. Vlada se potrudila maksimalno raditi – ne na interesu radnika i građana RH, nego na tome kako bi oduzela pravo na plaću, rad. Kako bi dozvolila pljačku nečega što je 163 godine postojalo i razvijalo se – rekao je za Studio 4 HRT-a prvi čovjek sindikata Uljanik grupe, predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Vlada ipak ima namjeru dovršiti brodove u Uljaniku. Ti brodovi nisu u vlasništvu Uljanik brodogradilišta, nego Uljanika d.d., za kojega se ročište očekuje u petak. Na pitanje tko bi onda gradio te brodove, odgovara:

– Zadnjih šest godina brodove za Uljanik brodogradilište koji su se gradili u Uljanik brodogradilištu i 3. maju ugovarao je Uljanik d.d., što znači da je on ujedno i vlasnik tih brodova. Mi smo samo podizvođači, kooperanti. Mi smo od prosinca ukazivali na moguća rješenja, tada smo imali još veliki broj radnika koji su mogli doskočiti i ovoj situaciji. Danas je situacija mnogo gora nego što je bila tada. Uvjeren sam da bi se dio radnika vratio kada bi postojala neka sigurnost u zapošljavanje i postojanje brodogradilišta. Ali u ovoj situaciji ne vjerujem da ćete nekoga dobiti za dva, tri ili pet mjeseci. Da netko drugi dolazi ovdje odrađivati poslove, a nas su potjerali iz Uljanika, mislim da će to stvoriti neugodne stvari, rekao bih prosvjede. Ako ne i nešto gore. Jer mi ne želimo da netko drugi dolazi u našu kuću, da se nas tjera iz te kuće, a da netko drugi odrađuje posao. Ovo je prevršilo sve mjere, ovo je ispod svakog nivoa normalnog ponašanja. Ova vlada više ne zaslužuje biti na ovome mjestu – poručio je.

Raspitivao se, kaže, postoji li imovina koja nije opterećena kreditima, a kojom bi se namirilo potraživanja radnika.

– Međutim tu informaciju nisam dobio. Svaki put kad razgovaramo o tome rečeno nam je da novaca nema, da stečajne mase nema. I bojim se da radnici, osim onoga što će dobiti od Državne agencije za radnička potraživanja, nikada ništa drugo neće dobiti. Eventualno što mogu dobiti je da se pokrene proizvodnja, pa da se iz proizvodnje eventualno naplate. No čini mi se da je država sve učinila da do toga ne dođe. Bojim se da će zbog toga biti velikih problema u narednom periodu – rekao je.

Stečaj nije uvijek i kraj, a za mnoga poduzeća to znači novi početak.

Hoće li tako biti i s Uljanikom?

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u