Od četvrtka stabilnije i većinom sunčano

Objavljeno 10.07.2019 - Vijesti

Od četvrtka stabilnije i većinom sunčano

Današnji dan i osobito noć na moru su obilježile munje, koje su parale nebo, kao i prema predaji prije 163 godine kada je rođen Nikola Tesla. Od jučer navečer nad Jadranom ih je zabilježeno više od 300 000. Odmicanjem hladne fronte danju se vrijeme ipak postupno smirivalo, a sa sjevera se i razvedravalo.

Stoga će sutra posvuda biti stabilnije i većinom sunčano. Jaka bura koja puše duž obale postupno će oslabjeti, pa će i nautičari koji su pristali u sigurnim lukama idućih dana opet moći ploviti. Takve vremenske prilike podržava polje malo povišenog tlaka zraka iznad našeg područja.

Stoga će na istoku sutra biti većinom sunčano, popodne ipak uz povremeno više oblaka i temperaturu između 24 i 27 stupnjeva. Jutro svježe, a ponajprije uz rijeke moguća je i magla. Samo povremeno će puhati umjeren sjeverozapadnjak.

U središnjim predjelima vjetar uglavnom slab, pa je i ovdje moguća kratkotrajna jutarnja magla. Noć i jutro svježi uz temperaturu od 12 do 14 stupnjeva, a danju će prevladavati sunčano i ugodno toplo.

Uz uglavnom sunčano vrijeme, dan će biti topao i u gorju, no jutro poprilično svježe, ponegdje uz temperaturu nižu i od 10 stupnjeva. Jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima slabjet će već tijekom jutra. Na moru uz pretežno sunčano vrijeme i temperaturu od 25 do 27 stupnjeva, danju će zatim puhati sjeverozapadnjak i zapadnjak.

Bura će sutra oslabjeti i u Dalmaciji te okrenuti na sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. I ovdje danju stabilno i sunčano s popodnevnom temperaturom od 26 do 28 stupnjeva. Jutarnja temperatura pak od 15 do 20, mjestimice u unutrašnjosti i pokoji stupanj niža.

Na jugu također podjednake temperaturne vrijednosti. Danju će biti obilje sunca, a jaka bura, ponegdje i s olujnim udarima, prijepodne će oslabjeti te okrenuti na umjeren sjeverozapadnjak, pri čemu će more biti uglavnom umjereno valovito.

I petak te nedjelja na Jadranu će proteći uz uglavnom suho i sunčano vrijeme. U subotu ipak nestabilnije uz česte pljuskove. Nakon jugozapadnog i jugoistočnog vjetra, od nedjelje će noću puhati umjerena bura, a danju sjeverozapadnjak. Ljetne će vrućine idućih dana uglavnom izostati.

I na kopnu danju neće biti vruće. Duljih sunčanih razdoblje bit će posvuda, ali i dalje nije posve stabilno. Lokalni pljuskovi bit će najčešći u subotu, a od nedjelje pak vjetrovitije.

Dakle, iako dugotrajne stabilizacije za sada nema, vjerujem da će sunčanog vremena ipak biti dovoljno za uživanje na otvorenome, i na kopnu i na moru.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u