Od 1. siječnja lakše do potpisa ili raskida ugovora s teleoperatorima

Objavljeno 02.01.2020 - GospodarstvoIzdvojeno

Od 1. siječnja lakše do potpisa ili raskida ugovora s teleoperatorima

S 1. siječnja stupile su na snagu mnoge promjene za korisnike telekomunikacijskih usluga. Kada se govori o sklapanju i raskidanju ugovora s teleoperatorima, moći će se raskinuti ugovor putem interneta, a rok za raskidanje ugovora u nepokretnoj mreži smanjen je s 12 na 5 dana. Rekao je to u Studiju 4 HRT-a Ivo Majerski iz HAKOM-a.

– Ako ste ugovor sklopili u poslovnici operatora, a niste proučili uvjete poslovanja, cjenik, i pritom se obvezali da ćete to učiniti naknadno, u tom slučaju imate pravo na dodatna 3 radna dana da proučite to što niste uspjeli u samoj poslovnici i eventualno odustanete. Ako ste dobili uređaj prilikom sklapanja ugovora, bitno je da se njime ne koristite, već da ga zapakirana vratite, naglasio je Majerski.

Istaknuo je kako je novina za pokretne mreže i ta da se omogućilo, za prvih 10 mjerenja, besplatno mjerenje brzine mreže.

– Do sada je bio definiran rok od 5 dana za popravak samo za opremu koju vam je operator ustupio na korištenje ili ste mogli raskinuti s njim ugovor bez plaćanja penala. Od 1. siječnja uveden je rok za otklanjanje svih ostalih kvarova i to do maksimalno 15 dana. Ako se taj rok probije, onda je teleoperator dužan vama plaćati po danu penale od 240 kuna, rekao je Majerski.

Ako želite promijeniti operatora, a stari broj zadržati, obvezno morate potpisati zahtjev za prijenos broja, dodaje.

Majerski kaže i kako će sa svim ovim promjenama korisnici profitirati, zato što su primarno određeni rokovi kojih do sada nije bilo. Sada su, kaže, jasno određena pravila u kojima korisnici moraju dobiti nešto od operatora.

Majerski je istaknuo i da je HAKOM regulator koji ne samo da prati tržište već pruža i zaštitu korisnika tako da rješava sporove između njih i operatora.

– U prošloj godini HAKOM je riješio 1400 sporova, rekao je i dodao da očekuje pad broja sporova upravo zbog uvođenja novih regulativa.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u