Obilna kiša u Zadru “paralizirala” promet

Objavljeno 11.09.2017 - IzdvojenoVijesti

Obilna kiša u Zadru “paralizirala” promet

Grad Zadar je poplavljen, gradske službe ispumpavaju odvode i poplavljene podrumske prostore javnih zgrada, potopljene su ulice, a kiša još pada. Gradske službe upozoravaju da voda nije za piće. Sve je uzrokovala jaka kiša s grmljavinskim nevremenom.

Obilna kiša u Zadru poplavila je jutros kuće i podrume, zadarski Županijski centar 112 zatrpan je pozivima građana, a iz Meteorološke postaje Zadar izvijestili su da je od 8 do 10 ujutro u tom gradu palo oko 190 litara kiše po metru četvornom što je više nego dvostruko od prosječnih mjesečnih padalina od 98 litara. Zbog jakog nevremena neke su škole otkazale nastavu, a dijelovi grada su bez struje. Poplavljene su ceste i podrumi.

Lokalni mediji javljaju da su poplavljeni dijelovi zadarske bolnice, prokišnjava sportska dvorana Krešimira Ćosića i neki poslovni prostori. Vatrogasci i službenici odvodnje imaju pune ruke posla. Ne rade svi semafori na zadarskim prometnicama. Mobilne mreže imaju ispade i povremene prekide u radu baznih stanica.

Najteže je u naselju Relja, ali nije puno bolje niti u ostalim dijelovima grada. Uslijed obilnih oborina voda je ušla u podrume te je mnogima učinjena velika materijalna šteta. No prava šteta znat će se tek nakon što kiša prestane padati.

Ovakvo vrijeme nije nikakvo iznenađenje. U rujnu se i događaju ovakvi poremećaji, ali nasreću neće dugo trajati. Danas će biti dosta promjenjivo vrijeme, a u srijede, četvrtak i petak bit će sunčano bez značajnijih vjetrova, kazao je meteorolog Duško Kraljev za Radio Zadar.

Uzrok tolikim oborinama je veliki oblak Cumulonimbus koji se “zalijepio” za Velebit, a budući da nema vjetra, oblak je statičan, pun je vlage i iz njega lijeva kiša. Trenutačno je taj oblak kao mala nuklearna elektrana, rekao je za Hinu voditelj Meteorološke postaje DHMZ-a u Zadru Anđelko Vidović. Dodao je da će takvo vrijeme na zadarskom području potrajati do kasnog poslijepodneva.

Točno prije 32 godine na dašanji dan palo je najviše kiše u povijesti grada čak 300 litara po m2. Nastavi li kiša i dalje padati taj bi rekord mogao biti i oboren, kazao je HRT-ov novinar Edi Škovrlj.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u