Obilježena 25. godišnjica hrvatskog članstva u Ujedinjenim narodima

Objavljeno 22.05.2017 - Vijesti

Obilježena 25. godišnjica hrvatskog članstva u Ujedinjenim narodima

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na svečanosti obilježavanja 25. godišnjice hrvatskog članstva u Ujedinjenim narodima. U prigodnom obraćanju kazala je kako je ulazak Hrvatske u Ujedinjene narode “bila kruna naše samostalnosti” u kojoj je ta organizacija igrala jednu od ključnih uloga.

Hrvatska je svečanim činom postavljanja svoje zastave ispred sjedišta Ujedinjenih naroda 22. svibnja 1992. godine, u prisutnosti tadašnjeg predsjednika dr. Franje Tuđmana i glavnog tajnika te organizacije Boutrosa Boutrosa-Ghalija, uz Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu primljena u Ujedinjene narode.

“U to vrijeme hrvatska je diplomacija bila druga bojišnica jer se trebalo izboriti za priznanje da su okupirana područja Hrvatske njezin integralni dio, a to se ponavljalo iz rezolucije u rezoluciju Vijeća sigurnosti, čime je zacementirana hrvatska teritorijalna cjelovitost”, naglasila je Predsjednica.

Hrvatska je danas zemlja koja pridonosi rješavanju mnogih problema u svijetu, a osim specifičnog iskustva oslobađanja teritorija ona ima i iskustvo pomirbe, te u tom području “Hrvatska može pronaći svoju posebnu nišu” za djelovanje unutar Ujedinjenih naroda, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Podsjetila je kako je Hrvatska dvaput bila članica UN-ovoga Ekonomskog i socijalnog vijeća (ECOSOC), da je od 2008. do 2009. bila članica Vijeća sigurnosti, a 2006. potpredsjedavajuća članica Komisije za izgradnju mira, te je najavila nove kandidature u toj organizaciji.

Predsjednica Grabar-Kitarović spomenula je i hrvatske doprinose u mirovnim misijama diljem svijeta od kojih je prva bila 1999. godine u Sierra Leoneu. Hrvatske snage trenutačno su dio triju mirovnih misija u kojima sudjeluje sedamnaest pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. To su UNMOGIP-a u Indiji i Pakistanu, MINURSO u Zapadnoj Sahari, te UNIFIL u Libanonu.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u