Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Objavljeno 17.11.2013 - Vijesti

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Hrvatska radiotelevizija pripremila je opsežan posebni program pod nazivom Vukovar –mjesto posebnog pijeteta kojim će se obilježiti obljetnica stradavanja i žrtve Vukovara u Domovinskom ratu.

Već 17. studenoga HRT započinje intenzivno pratiti dane sjećanja na žrtvu Vukovara kroz javljanja za poslijepodnevne informativne emisije. Na sam dan 18. studenog na programu je prijenos u trajanju između 10 i 12.45 sati, koji će istovremeno biti emitiran i na HRT-u 1 i 4.

HRT je u sklopu ovog važnog i značajnog projekta angažirao čak 80 posto svoje ukupne terenske tehnike te sve svoje mobilne ekipe, a na projektu će raditi 160 ljudi uz ukupno 24 kamere. Sve to bit će realizirano s vrhunskim reporterima HRT-a koji će gledatelje uz brojna uključenja i zanimljive sugovornike voditi kroz cijeli prijenos.

Prije početka prijenosa u ponedjeljak predviđeno je javljanje u jutarnje emisije Dobro jutro Hrvatska i jutarnje vijesti.

Prijenos iz Vukovara započinje nešto prije 10 sati na HRT 1 i HRT 4 uz javljanje Branka Nađvinskog, nakon čega slijedi intoniranje himne RH i minuta počasne šutnje. Nastupit će klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj uz tekstove recitala po izboru prof. Vesne Karaula iz Vukovara u izvedbi glumca Vukovarca Darka Milasa.

Nakon toga slijedi formiranje Kolone sjećanja s tisućama sudionika koje će iza stjegonoša i pripadnika HV-a predvoditi članice Koordinacija braniteljskih udruga.

Na projektu Vukovar –mjesto posebnog pijeteta biti će angažirani HRT-ovi reporteri Branko Nađvinski, Marija Matoš, Katarina Periša Čakarun, Mirjana Posavac, Eugen Husak, Melita Homa, Jozo Barišić, Renata Waldman, Kristina Validžić, Stela Sep, Anka Bilić-Keserović, Hrvoje Đurašin, Marina Gantar, Ana Zadro i drugi, a urednica prijenosa je Sandra Križanec.

U sklopu posebnog programa predviđeno je javljanje iz kruga vukovarske bolnice  prilozi o stradavanju, kadrovi Kolone sjećanja, javljanja reportera sa brojnim sugovornicima, javljanje sa vukovarskog groblja, Ovčare, komentari iz reportažnih kola.

Također, u sklopu posebnog programa planirano je i uključenje u Podnevni Dnevnik te u 13 sati ponovno se vratiti i pratiti prijenos Svete mise, a na HTV 4 u cijelosti sva događanja u Vukovaru.

Na ekrane 18. studenog stiže i novih 10 nastavaka dokumentarne serije Heroji Vukovara koja donosi potresna svjedočanstva branitelja o dramatičnim danima opsade grada heroja. Serija je snimana na autentičnim lokacijama u Vukovaru i Borovu naselju, kao i u ostalim gradovima Hrvatske i inozemstva gdje danas žive branitelji Vukovara. Uz priče boraca s prve crte obrane koji opisuju vukovarsku bitku, vidjet ćemo i obilje još neprikazanih arhivskih snimaka iz različitih izvora.

U prvoj epizodi pod nazivom Zenge doznat ćemo kako su malobrojni branitelji Sajmišta uz velike žrtve zaustavljali proboj neprijateljskih snaga u samo srce grada. Uz građane veliku ulogu u obrani Sajmišta tih dana imali su pripadnici Zbora narodne garde popularno zvani Zenge.

Heroji ove epizode su Ivica Arbanas, Ivan Anđelić, Pero Perić, Vlado Jularić, Marko Karaula, Nikica Burić-Samoborac, Petar Janjić, Željko Mihaljević, Siniša Mataija-Rambo, Krešimir Čutura, Slavko Jurić i drugi. Prvu epizodu i priču o Zengama gledajte 18. studenog na Prvom programu u 21.25.

Izravni prijenos obljetnice pada Vukovara i Svetu misu možete pratiti i na Prvom programu Hrvatskog radija. Od 15.30 do 16 sati Prvi program HRA emitira i posebnu emisiju posvećenu tragediji Vukovara.

Urednica prijenosa: Sandra Križanec
Redatelj: Goran Knežević

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u