Njemačka ima 14 milijarda eura viška u proračunu

Objavljeno 29.10.2017 - Gospodarstvo

Njemačka ima 14 milijarda eura viška u proračunu

Njemački bi proračunski višak za 2017. godinu mogao iznositi 14 milijarda eura, izvijestio je u subotu časopis Spiegel, dodajući da će on omogućiti širi pregovarački prostor za konzervativni blok kancelarke Angele Merkel u sklopu pokušaja da osnuje novu koaliciju sa Zelenima i Slobodnim demokratima. Na taj iznos je utjecao solidan ekonomski rast i povećanje prihoda od poreza, piše Spiegel.

Ministarstvo financija prije je prognoziralo neizmijenjena proračunska kretanja, premda su ekonomski instituti prošli mjesec predvidjeli rekordan proračunski višak u idućim godinama. Spomenuti su podaci jako dobri za konzervativce Angele Merkel, Slobodne demokrate i Zelene, koji će u iduće četiri godine za predviđene projekte moći izdvojiti dodatna financijska sredstva.

Ministarstvo financija, koje će polovinom studenoga objaviti projekcije o poreznim prihodima, zasad nije komentiralo informaciju. Proračunski višak će vladi omogućiti pokrivanje sedam milijarda troškova namijenjenih provedbi sporazuma o nuklearnom sporazumu, kao i trošak koji se odnosi na migrante u iznosu od 6,7 milijarda eura, a da pritom ne posegne u 20 milijarda eura rezerve osigurane na vrhuncu migrantske krize 2015.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u