Neverland za zaboravljenog šibenskog sina

Objavljeno 08.04.2021 - Zanimljivosti

Neverland za zaboravljenog šibenskog sina

221. obljetnica rođenja Roberta Visianija
Umjesto na sam dan, u petak 9. travnja, udruge Kolektiv 4B i Fotopoetika te klub Azimut u subotu, 10. travnja, na livadi ispred Azimuta uz pomoć nagrađivane šibenske fotografkinje Ivane Antić Stošić obilježit će 221. obljetnicu rođenja Roberta Visianija.
Ovom prigodom ponovit će se njena izložba fotografija ‘Neverland’ koju ste mogli razgledati u listopadu prošle godine, ali u zatvorenom.
Robert Visiani

„FLORA DALMATICA“
Oživljavanjem uspomene na Roberta Visianija skrećemo pozornost na svjetski priznatog i poznatog botaničara i prirodnjaka koji je svojim radom ostvario značajne rezultate na svjetskoj karti botanike.
Prvi je to korak premavračanju sjaja imenu jednog velikana – Roberta Visianija, te poticaju lokalne zajednice na promišljanje važnosti njegovog imena i djela.
Robert Visiani, botaničar svjetskog glasa i neponovljivi hortikulturni stvaratelj ponosni je sin Starog kontinenta rođen 09. travnja 1800. godine u Šibeniku. Ime svoje i svojeg rodnog grada zauvijek je upisao slovima duboko ukorijenjenim u list svake knjige, udžbenika i/ili enciklopedije koje se bave njemu važnim temama – botanikom i hortikulturom.

Kolektiv 4B, Fotopoetika i Azimut povodom 221. obljetnice rođenja Roberta Visianija predstavljaju:

NEVERLAND
Ivana Antić Stošić
Ivaninu izložbu mogli ste vidjeti u listopadu prošle godine u Galeriji Azimut, a ovom prigodom ju izvodima na otvoreno, u njeno prirodno okruženje kao takvo usko vezano uz temu Roberta Visianija.
Ivana je članica Fotokluba Šibenik. Sudjelovala je na više zajedničkih izložbi, te surađuje s višestruko nagrađivanim haiku pjesnikom, piscem poezije za djecu, Aljošom Vukovićem.
Njezine fotografije krase naslovnice njegovih zbirki haiku poezije.
Neverland je njezina prva samostalna izložba.
Neverland je skriveni svijet sićušnih kapljica.
To je svijet mašte, boja i oblika.
Neverland je pustolovina, vječna igra i bijeg
od stvarnosti.
Neverland je ljubav.
Neverland je besmrtnost……

Iz pera mag. ethno. etanthrop. Zrinke Magazin o izložbi:
„U nezaustavljivom protoku života i vremena iznimna je sreća pronaći svoje imaginarno mjesto gdje vrijeme i granice ne postoje, gdje vlada besmrtnost i gdje uvijek možemo otputovati i naći svoj mir i inspiraciju.
Takvo jedno mjesto je ideja vodilja ciklusa fotografija ”Neverland” autorice Ivane Antić Stošić. Kao što se i u romanu J.M. Barrie u imaginarnu zemlju Neverland stiže uvijek u vrijeme izlaska sunca, u sam osvit zore, upravo je takav dojam postignut i na ovim fotografijama. Sneni trenutak nježnih kapljica rose u pastelnom koloritu koje nagovještaju buđenje dana a u isto vrijeme još snivaju.

Neverland su meki titraji svjetla, u Neverland se odlazi kad se sanja, Neverland je divna mašta koju je Ivana Antić Stošić majstorski pretočila u vizualno primamljivu i emocionalnu fotografsku priču.“

Iako će izložba biti postavljena na otvorenom u okviru radnog vremena Azimuta, potrebno je pridržavati se svih propisanih epidemioloških mjera odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite – održavati razmak, dezinficirati ruke, nositi zaštitne maske.

Autor: Snježana Klarić

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u