Neovisnost je važna za Hrvatsku

Objavljeno 08.10.2019 - Vijesti

Neovisnost je važna za Hrvatsku

Dan neovisnosti je praznik u Republici Hrvatskoj koji se obilježava 8. listopada i neradni je dan. Tog dana 1991. godine, Hrvatski sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Ovaj blagdan obilježava se u Hrvatskoj tek od 2001. godine (jednako kao i trenutačni Dan državnosti) kada je uveden na inicijativu Ive Škrabala. Međutim, kasnije se sam inicijator pokajao jer je tadašnja vlast (Račanova vlada) promijenila obilježavanje Dana državnosti, koji se dotad slavio 30. svibnja, i još uvela Dan neovisnosti što je pak dovelo do opće zbrke s datumima i posljedično njihovog neprihvaćanja od strane naroda. Usto, trenutačni Dan neovisnosti je u najmanju ruku dvojben, ako ne i netočan, jer je državni sabor 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske čime je Hrvatska postala samostalna i nezavisna država, dok je 8. listopada iste godine samo završena faza okončanja postupka razdruživanja Hrvatske u nekadašnjoj jugoslavenskoj federaciji.

Zbrka i kaos su prestali jer su Hrvati odlučili ne slaviti ništa i nigdje pa je današnji dan samo neradan dan bez igdje ikakve velike fešte ili ceremonije.

Neozbijnost današnjih političara koji vode Hrvatsku se manifestira i u tome što ih na današnji dan nema nigdje. Protokolarno čestitanje i polaganje vijenaca su obavili ranije i sad odmaraju umjesto da su na nekim važnim događanjima koja su trebali organizirati i potaknuti.

Neovisnost Hrvatske je važna i upravo zato je važno da građani izađu na izbore i ne glasaju više nikada za one kojima mi građani i gospodarstvo nismo važni!

SRETAN DAN NEOVISNOSTI

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u