Neobrazovani novinari izvukli potpuno krivi kontekst izjave premijera

Objavljeno 26.06.2018 - Vijesti

Neobrazovani novinari izvukli potpuno krivi kontekst izjave premijera

Smiju li novinari biti glupi ili autistični? Je li važno da novinar prenese točnu informaciju s neke presice ili novinar može samoinicijativno krivo zaključivati navode i potom dezinformirati javnost bez i jedne jedine odgovornosti za počinjenu štetu nekome?

Iz Vlade RH reagirali su jer je dio medija, prenoseći današnju izjavu premijera Andreja Plankovića vezano za demografske trendove, u naslovima objavio samo dio premijerove izjave U Africi bi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj, te upozoravaju kako je premijerova izjava izvađena iz konteksta, tj. da premijer nije uspoređivao standarde u Hrvatskoj i zemljama Afrike.

Predsjednik Vlade je u svojoj cjelovitoj izjavi rekao sljedeće: Imate ogromne plus demografske trendove u zemljama Afrike, zemljama Srednjeg istoka, gdje je sasvim drukčija situacija. Tamo je siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj. Prema tome, gospodarsko podizanje i kvalitetniji život je samo jedan aspekt.

OBJAŠNJENJE: pad nataliteta i broja stanovnika često nije povezano s gospodarskim stanjem države pa često države s izrazito lošim gospodarstvom i lošom političkom situacijom imaju porast stanovništva. Plenković nije nikad kazao da se hrvatska treba uspoređivati s gospodarstvom Afrike niti da je to neki mjerodavni cilj.

Naime, jučer se na neformalnom sastanku 16 lidera Europske unije razgovaralo o migracijskim pritiscima iz Afrike i Srednjeg Istoka. Podsjećamo na to da Afrika danas broji milijardu stanovnika, a 2050. mogla bi imati dvostruko više, što zbog izrazito niskog standarda stvara ogroman demografski pritisak i izazov za sve zemlje Europske unije, pa tako i Hrvatske.

Migracijska politika prema Africi i Srednjem Istoku i sigurnost Europe jedno je od ozbiljnijih izazova s kojima se suočava naš kontinent i bit će jedno od ključnih tema u sljedećim godinama. A u budućoj Višegodišnjoj financijskoj perspektivi, to jest sedmogodišnjem proračunu Europske unije za razdoblje 2021–2027, samo za migracijsku politiku i sigurnost predviđeno je 33 milijarde eura, što je triput više nego do sada, navela je Vladina Služba za odnose s javnošću.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u