Nekadašnji ponos Opatijske rivijere

Objavljeno 06.05.2014 - Turizam

Nekadašnji ponos Opatijske rivijere

Izložba u vilu Angiolin u četvrtak, 8. svibnja u 19 sati.

Hrvatski muzej turizma pripremio je izložbu o turističkoj tvrtci Kvarner Express koja je djelovala više od pola stoljeća i imala sjedište u Opatiji.

Kvarner Express je zapošljavao generacije Opatijaca (neki su u njemu proveli cijeli radni vijek) i mnoge druge djelatnike diljem bivše države i u inozemstvu.

 

Mnogi od njih s nostalgijom se sjećaju plavih autobusa s prepoznatljivim natpisom Kvarner Express što su frekventno prolazili gradom i bili dio naše svakodnevice i naših života. I brodova što su armali i molali cime na našem mulu. Svakodnevno smo prolazili pored karakteristične glavne poslovnice u središtu grada.

Rasformiranjem velike državne putničke tvrtke Putnik (1951. g.) zatečena imovina prenesena je na republike kojima je ta imovina prethodno pripadala. U sljedećih desetak godina u Hrvatskoj i Sloveniji nastalo je nekoliko turističkih tvrtki (Atlas, Dalmacijaturist, Generalturist, Kvarner Express, Kompas). Među prvima, već iduće godine od poslovnica na Kvarnerskom području (u Rijeci, Rabu, Crikvenici i Opatiji) formiran je Kvarner Express.

Osnovan je 2. studenog 1952. godine i imao je 36 zaposlenika. Kvarner Express obilježio je turističko gospodarstvo druge polovice 20. stoljeća. Ne samo u svom sjedištu Opatiji, već i diljem prostora gdje su se širili njegovi poslovi, kretali autobusi, osnivale poslovnice. Moćna turistička tvrtka bila je ogledni primjer uspješnog poslovanja, zamašnjak turističkog razvoja i rasta na prostoru Hrvatske i šire

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u