Nejasno od kuda mine na Braču???

Objavljeno 31.05.2020 - TurizamVijesti

Nejasno od kuda mine na Braču???

Požar na Braču, blizu Milne, koji je buknuo u subotu poslijepodne, lokaliziran je u nedjelju ujutro, a vatrogasci koji saniraju požarište ne ulaze u minski sumnjivo područje gdje su se sinoć čule detonacije. Turisti kao i većina građana Hrvatske su u šoku od informacije da na Braču kao turističkom otoku postoje bilo kakve mine. Sada kada se zna da je to istima, postavlja se pitanje odgovornosti jer turistička oaza poput Brača ne smije imati niti jedan m2 pod sumnjom da je miniran!

– Od ukupno oko 7,5 hektara opožarenog područja guste borove šume i makije, oko dva hektara su minski sumnjiva zbog oružja zaostalog iz Domovinskog rata i vatrogasci ne ulaze u taj dio požarišta iz sigurnosnih razloga jer ne želimo ništa riskirati, rekao je za Hinu glavni vatrogasni zapovjednik Brača Nikola Martinić.

Po njegovim riječima, na minski sumnjivom području nema više otvorenog plamena, ali su i dalje izdimljavanja. No trenutačna situacija je povoljnija nego sinoć jer nema vjetra koji razbuktava plamen koji uzrokuje detonacije zaostalog oružja.

– Na terenu je 25 vatrogasaca i šest vozila koji dežuraju i za sada nema potrebe za uključivanjem kanadera, s obzirom na to da nema otvorenog plamena, a nadamo se kako će tijekom dana prestati i izdimljavanja na minski sumnjivom području požarišta, rekao je Martinić.

Minski sumnjivo područje je prostor na Braču gdje su tijekom Domovinskog rata bile stacionirane hrvatske mornaričke snage, ali je nakon njihova odlaska na tom prostoru ostao dio oružja koje su one koristile u progonu okupatorske jugomornarice.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u