Nedovoljna suradnja zelene i plave Hrvatske

Objavljeno 13.08.2017 - Gospodarstvo

Nedovoljna suradnja zelene i plave Hrvatske

Uvoz jeftinog mesa opterećuje hrvatske svinjare. Zanimljiv je slučaj autohtone crne slavonske svinje – fajferice, koja se uzgaja na otvorenom i bez dohranjivanja. Iako je proizvodnja ekološka, moderna, meso ne dolazi do hrvatskog Jadrana.

Na imanju obitelji Ferbežar gotovo je 2.000 svinja. Uzgajaju se na otvorenom pa je kakvoća mesa vrhunska.

Najvažniji finalni proizvod ovoga gospodarstva je zaštićeni slavonski kulen. No tu je još 40-ak vrsta suhomesnatih proizvoda. Međutim, ideja, znanje i trud nisu dovoljni za uspjeh.

Mi smo jaka zemlja s turizmom, a nismo jedne kile prodali odavde na naše more. Čak ta sezona nama i šteti, jer ispraznilo je ono malo ljudi što ima novaca, što bi moglo to kupit, otišlo je na more. A na moru, na Jadranu nema naših proizvoda domaćih, tamo je sve uvoz, kaže Vlado Ferbežar.

Povezivanje kontinentalne i jadranske Hrvatske – rješenje je na koje ovi Otočani ipak računaju – barem u nekoj od idućih turističkih sezona.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u