Napustio nas je čovjek koji je živio za more

Objavljeno 05.12.2019 - Vijesti

Napustio nas je čovjek koji je živio za more

U Malom Lošinju je preminuo prekjučer kapetan Zoran Tomić, koji je bio dugogodišnji lošinjski lučki kapetan i koji je svojim znanjem i djelima bio oslonac mnogim ljudima koji žive od mora i na moru.

Posljednji ispraćaj od voljenog kapetana bio je danas na mjesnom groblju Sveti Martin uz obitelj mnoge gradske uzvanike, mještane, prijatelje, kolege i uz taktove limene glazbe Josip Kašman.

Zoran Tomić biti će zauvijek u pamćenju mnogih Lošinjana zbog načina na koji je gledao svijet i stila kojim je prilazio čovjeku, posebno onima s mora.
Bio je čovjek zakona, čovjek koji je učio mnoge da se sigurnosni zakoni na moru moraju poštivati.
Djelatnici KIGO.hr (novinari i skipperi) imaju s kapetanom Tomićem fenomenalna iskustva od onih na moru, do medijskog pokroviteljstva za knjigu “Nemirno more – zapisi lučkog kapetana”
Jedan od najboljih lučkih kapetana u Hrvatskoj, Zoran Tomić u svome radu se nagledao doslovno svačega. On je pravedan ali strog i to je ono što je mnogim nautičarima spasilo živu glavu. Njegova knjiga s istinitim događanjima na moru i oko mora oduševit će mnoge koji vole more.

S kapetanom Tomićem radni tim KIGO.hr često je razgovarao i oko problema uređenja razvaljenog riječkog priobalja i savjetodana pomoć za uređenje ovoga važnoga prostora za državu Hrvatsku je bio jedan od ciljava budućeg djelovanja kapetana Zorana Tomića.

Nažalost, ovaj hrabar čovjek nas je napustio prerano, u svojoj 73. godini života, no koliki je opus u širini imao ovaj kapetan najbolje se vidi kroz kratak opis što je sve kapetan Tomić radio!

Završio je visoku pomorsku naobrazbu u Rijeci, plovio je skoro dvedeset godina i kao časnik i kao zapovjednik kako na hrvatskim kompanijama, tako i na strancima. Nakon “skidanja” s velikih brodova bio je novinar dopisnik za novine Vjesnik na Lošinju, vodio je najvažnije turističke sektore na otoku, a 1988. godine postaje lučki kapetan u Malom Lošinju i to postaje njegova najvažnija životna uloga.

Kapetan Zoran Tomić cijeli je svoj život posvetio poboljšanju životnih vrijednosti u kojem god segmentu je radio.

Prerani odlazak ovoga čovjeka ostaviti će neizbrisivi trag za otok Lošinj, ali i šire.

Redakcija KIGO.hr želi obitelji Tomić izraziti izraze sućuti u nadi da će djela našega Zorana živjeti vječno sa svima nama.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u