Nakon napada rastu cijene nafte

Objavljeno 16.09.2019 - IzdvojenoVijesti

Nakon napada rastu cijene nafte

Nakon napada bespilotnim letjelicama na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su više od 10 posto, na najvišu razinu u šest mjeseci. Prema Bloombergu, riječ je o najvećem skoku cijene nafte u jednom danu još od 1988. godine. Odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici hutisti, koje podupire Iran.

– Iran zaplijenio još jedan tanker

Iako to ne želi javno priznati, Saudijska Arabija pretrpjela je težak udarac. Kako tvrde neovisni izvori, od uobičajne proizvodnje od 10 milijuna barela dnevno, danas se, prema procjenama, govori o proizvodnji od samo pet milijuna barela. I dalje se traže krivci za napad koji je pogodio cijelo svjetsko tržište nafte.

Adam Schiff, predsjedatelj senatskog odbora za obavještajni rad, kaže da, iako odbor još nije zasjedao, misli da sa sigurnošću može reći da hutisti, koji su preuzeli odgovornost “jednostavno nisu bili sposobni izvesti takav napad bez izravne pomoći Irana”. Iranci su im morali dati dronove za napad, tvrdi Schiff.

Prema Teheranu prst upire i američki predsjednik Donald Trump. Ne tako izravno, ali dovoljno jasno.

– Saudijski izvori nafte napadnuti su. Postoje razlozi zbog kojih vjerujemo da znamo tko je odgovoran za to. I mi smo spremni za odgovor čim čujemo vijesti iz Saudijske Arabije o tome tko je, prema njihovu mišljenju, izazvao taj napad – objavio je na Twitteru.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani, koji je u Ankari na susretu s predsjednicima Putinom i Erdoganom, odbacuje bilo kakvu umiješanost svoje zemlje u napade na naftna postrojenja. Jedini način da se uspostavi mir u ovoj regiji jest da SAD prestane sa svojom politikom izravne invazije, poručuje.

U Saudijskoj Arabiji šok i nevjerica. Nitko nije ni pomislio da je zemlja tako ranjiva. Uvjereni su da iza svega stoji neka velika sila. Ovo nije samo napad na njihovu zemlju, ovo je napad na cijeli svijet i na svjetsko gospodarstvo, komentira Ahmed Alanzi, stanovnik Rijada.

Otvaranje prvih svjetskih burzi potvrđuje te izjave. Cijena nafte odmah je porasla, nastaje lančana reakcija.

– Uz očekivano povećanje cijene nafte, porast će i cijena zlata. No najviše će, zbog svega, biti pogođene tvrtke koje se bave prijevozom. Pogotovo zrakoplovne i pomorske kompanije, poručuje Francis Lun, ravnatelj Burze Hong Konga.

S obzirom na to da napad na saudijska naftna postrojenja ima tako velik utjecaj na cijene u svijetu, Trump je odobrio privremeno korištenje nafte iz američkih strateških izvora, kako bi se barem umanjio prvi šok.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u