“Nakit i drugi predmeti umjetničkog obrta s područja srednjovjekovne Hrvatske”

Objavljeno 02.10.2018 - Kultura

“Nakit i drugi predmeti umjetničkog obrta s područja srednjovjekovne Hrvatske”

Arheološki muzej u Zagrebu vas poziva na predavanje Nakit i drugi predmeti umjetničkog obrta s područja srednjovjekovne Hrvatske, koje će se održati u četvrtak 4. listopada s početkom u 18 sati, u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Najveći broj nalaza nakita i drugih zlatarskih proizvoda s područja Hrvatske kneževine i kraljevine rezultat je arheoloških istraživanja ranosrednjovjekovnih grobalja. Već se u najranijem sloju tih grobalja (8. i rano 9. stoljeće) pojavljuju luksuzni primjerci nakita koji su u širokoj uporabi kod raznih naroda na prostoru srednje, istočne i jugoistočne Europe. U zaleđe dalmatinske obale nastanjeno slavenskim i hrvatskim plemenima taj nakit pristiže iz gradova Bizantske Dalmacije (Zadar, Trogir, Split). Tijekom 9. stoljeća dolazi do procvata zlatarstva, a produkcija prvih novih nakitnih oblika pada upravo u doba vladavine kneza Branimira. To je inače razdoblje mira, graditeljskog i klesarskog poleta i sveopćeg napretka kada se zamjećuju i prve znatne promjene u okviru ranosrednjovjekovnih grobalja na kojima pronalazimo tzv. velike sljepoočničarke i druge nakitne predmete koji će postati vodeći tipovi tijekom cijelog 10. stoljeća.

Značaj zlatarskog obrta u obalnim gradovima nastavlja se kroz sljedeća razdoblja te se i dalje odražava kroz luksuzne grobne nalaze s grobalja razvijenog i kasnog srednjeg vijeka.

Znanstveno-popularno predavanje o nakitu i drugi predmeti umjetničkog obrta s područja srednjovjekovne Hrvatske odžat će dr. sc. Maja Petrinec, muzejska savjetnica iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.

Cjelogodišnji program „Hrvatska u vrijeme kneza Branimira – povodom 1130. obljetnice godine uklesane uz ime kneza Branimira na oltarnu gredu iz Gornjeg Muća“ – Branimirova godina – ostvaren je uz financijsku potporu

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u