Najhladnije jutro ove zime

Objavljeno 19.01.2016 - Vijesti

Najhladnije jutro ove zime

Kao što i priliči drugom desetodnevlju siječnja, današnje je jutro u većini Hrvatske najhladnije u dosadašnjem dijelu zime 2015/16. No, u ovome tjednu ponegdje će vjerojatno biti još hladnije!

Crni Lug -16 °C!

Prema podacima s meteoroloških postaja DHMZ-a prošle noći i jutros najniža temperatura zraka na 2 metra visine bila je u Crnom Lugu (Risnjak) -16 °C, te na Zavižanu, -15 °C, a samo malo viša u Delnicama, Gospiću, Otočcu i Plitvičkim jezerima, -14 °C. I u sjevernijim se krajevima unutrašnjosti živa u termometrima meteoroloških kućica spuštala ispod -10 °C, primjerice u Bednji, -13 °C, te Belom Manastiru, Daruvaru, Karlovcu, Križevcima, Zračnoj luci Zagreb, te na Sljemenu.

Knin, Sinj -11 °C!

I dok je u većini istočne Hrvatske u ovome siječnju bilo i hladnije nego jutros, u unutrašnjosti Dalmacije nije!
U Kninu i Sinju jutros je bilo -11 °C, a u Imotskome -8 °C.
Naravno, sve te vrijednosti više su od rekordno niskih zabilježenih u povijesti, u kojima u siječnju prevladavaju one iz 1985. i 1963. godine, a u postajama s duljim nizom mjerenja – iz 1942. godine. Tada je, primjerice u Hvaru, najniža temperatura zraka bila -7 °C. Jutros, „samo“ -2 °C!

Šibenik -5 °C!

Osim u Hvaru, negativni predznak imala je jutros temperatura zraka i gotovo diljem Jadrana, pri čemu je najhladnije bilo u Šibeniku, uz čak -5 °C. Za utjehu, 22. siječnja 1963. bila je -10 °C.

Više od 0 °C bilo je jutros na postajama Rovinj – Sv. Ivan na pučini, te Mali Lošinj i Lastovo, te najviše, „čak“ 4 °C, na Palagruži.

U Dubrovniku najhladnije još od 31. 12. 2014.

I dok je u Šibeniku, kao i u primjerice Rijeci, ove godine već bilo „minusa“, u Zadru, Splitu i Dubrovniku ovo su najhladniji dani ove godine. Štoviše, hladnije nego jutros posljednji je put bilo 31. prosinca 2014., pri čemu je u Splitu temperatura zraka tijekom prošle godine samo jednom imala negativan predznak, a u Dubrovniku ni jednom!

Podrobniji popis temperature zraka, a i mora, može se pogledati na teletekstu HRT-a, te naravno, najpodrobije na stranicama DHMZ-a, gdje je vidljiva i temperatura zraka na 5 cm iznad tla, koju često spominju agrometeorolozi u Emisiji za selo i poljoprivredu na HRA1 i u Plodovima zemlje na HTV1.

-18 °C u Osijeku na 5 cm!

Najniža temperatura zraka na 5 cm iznad tla jutros je bila na meteorološkoj postaji u Osijeku, gdje je izmjereno -18 °C. Osim “debelih minusa” u kontinentalnom području zanimljivo je spomenuti i čak -11 °C malo iznad tla u Šibeniku, te -6 °C u Zadru, samo nekoliko metara od mora.

Sutrašnje jutro, i ono u četvrtak, bit će malo manje hladno, a ponovno hladnije nego danas vrlo će vjerojatno barem ponegdje biti u petak i subotu ujutro…

U četvrtak jačanje bure!

Osim hladnoće, zimskom će ugođaju ponovno pridonijeti bura, koja će tijekom četvrtka jačati, a prije nje – mjestimice će zalepršati i poneka pahulja snijega.

Podrobnije o prognozi za sljedeće dane, sve do početka novoga tjedna, pogledajte u emisijama Vrijeme, nakon Dnevnika 1, 2 i 3 na HTV1, te u poslijepodnevnom Regionalnom dnevniku i večernjoj emisiji Vrijeme na Drugom na HTV2. Sve ih priprema Krunoslav Mikec, dipl. ing., meteorolog – prognostičar Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, bez kojeg, i njegove suradnje sa Svjetskom meteorološkom organizacijom, ne bi bilo ni kvalitetnih prognoza za svjetske gradove, koje se mogu pratiti na HTV4.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u