Najavljen program četvrtog Periskopa – festivala suvremenog plesa i novog cirkusa

Objavljeno 04.10.2019 - Zanimljivosti

Najavljen program četvrtog Periskopa – festivala suvremenog plesa i novog cirkusa

Četvrti Periskop – festival suvremenog plesa i novog cirkusa u organizaciji udruge Prostor Plus ove će se godine održati od 4. do 20. listopada i riječkoj publici na tri lokacije; u Filodrammatici, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku te na Korzu, predstaviti dvanaest plesnih i cirkuskih izvedbi.

Bogati festivalski program, u više od dva tjedna trajanja, donosi tri međunarodna gostovanja, radionice i fotografsku izložbu kao i predstavljanje lokalne plesne scene i prvih autorskih radova. Međunarodni program predstava odvijat će se u HKD-u na Sušaku i donosi četiri gostovanja; predstave Jean-Yves, Patrick and Corinne, Muyte maker, BSTRD i Face nord. Predstave Jean-Yves, Patrick and Corinne i Muyte maker dio su programa Nouvelle vague, a gostovanja su ostvarena u suradnji s HKD-om.

Edvin Liverić, ravnatelj HKD-a na Sušaku, ističe kako HKD podupire Periskop od njegova prvog izdanja, osiguravajući infrastrukturnu i tehničku podršku, vjerujući kako je ovaj festival od velike važnosti za razvoj plesne scene u Rijeci. Ove godine HKD kreće s predstavljanjem europske suvremene plesne scene, s fokusom na francusku plesnu scenu pod nazivom Nouvelle vague, te se na taj način objedinjavanjem dviju plesnih programacija, HKD-a i Festivala Periskop, dodatno obogaćuje plesna ponuda našega grada. Ovaj program svojevrsna je najava i Spring Forwarda, festivala suvremenog plesa koji će se u sklopu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture održati u travnju 2020. godine.

Prva se predstava Muyte maker, francuske umjetničke skupine Compagnie PLI, izvodi u četvrtak 10. listopada u 20 sati. Predstava, koreografkinje Flore Détraz u izvedbi Mathilde Bonicel, Inês Campos, Agnès Potié i Flore Détraz, slavi neposlušna i iracionalna tijela istraživanjem srednjovjekovnih slika, trivijalnih napjeva i grotesknih slika. U subotu 19. listopada u 20 sati program se nastavlja plesnom predstavom francuskog kolektiva Collectif ÈS, Jean-Yves, Patrick and Corinne koja je trio za pet izvođača. Trio je u ulozi izvođenja aktivnosti inspiriranih plagijatom: copy-pasteom, krađom, prisvajanjem, oduzimanjem i repliciranjem, čime postavlja pitanje kolektiviteta ili tijela u stalnom dijalogu i prilagodbi. Oba gostovanja ostvarena su uz potporu Teatroskopa, čiji je osnivač Francuski institut te Ministarstvo kulture i Ministarstvo Europe i vanjskih poslova Republike Francuske.

Predstava BSTRD, koja jednostavno ostavlja bez daha, minimalistički je plesni solo vrhunske plesne izvedbe koji razmatra pojmove ne/čistoće i hibridizacije, koreografkinje i izvođačice Katerine Andreau, a na programu je 15. listopada u 20 sati u HKD-u na Sušaku.

Suvremenu cirkusku predstavu Face nord, na pozornici HKD-a na Sušaku, 11. listopada u 20 sati izvodi francuski kolektiv Un loup pour l’homme. Predstava je sastavljena od iznenađujućih akrobatskih igara četiri izvođača koji neprestano izmišljaju pravila i prelaze prepreke testirajući fizičke granice svojih tijela kao i zakone fizike.

Ivana Kalc, umjetnička selektorica Festivala suvremenog plesa i novog cirkusa – Periskop najavila je bogati program predstava na četvrtom izdanju festivala te istakla kako je jedan od imperativa selekcije programa za Periskop prezentacija hrvatske i lokalne plesne produkcije. Budući da suvremeni ples u Hrvatskoj još uvijek nema značajnu potporu i vidljivost, putem Periskopa se kontinuirano otvara prostor domaćim umjetnicima, a naročito lokalnim umjetnicima te mladim još neafirmiranim autorima koji zaista trebaju vjetar u leđa na početku svojih karijera, dodaje Kalc.

Predstave hrvatskih autora i autorica počinju Familijom, predstavom nagrađivane koreografkinje Roberte Milevoj 12. listopada u 20 sati u HKD na Sušaku. Familija je jedna od rijetkih produkcija nezavisne scene koja okuplja veći broj izvođačica na sceni – njih se osam u ovoj predstavi bavi istraživanjem životinjskog svijeta te odnosom prirode, koreografije i zajedništva. Potom, 14.listopada u 20 sati u HKD na Sušaku Pjesma protiv žena u izvedbi Zadarskog plesnog ansambla predstavlja pokušaj aktivističkog problematiziranja stoljetnog patrijarhalnog poimanja ženskog principa življenja na ovim prostorima, na temelju istoimene pjesme iz 16. stoljeća te 16. listopada u 20 sati u HKD na Sušaku Proxima B Filipe Bavčević koja se bavi mogućnošću stvaranja novih sustava vrijednosti, načina življenja, te drugačijom (ali mogućom) stvarnošću čovječanstva i suptilna je kritika današnjeg društva.

U sklopu programa Novi horizonti za prve autorske radove izvodi se Ne čujem te, mrak je skupine Škvadra 17. listopada u 20 sati u Filodrammatici. Škvadra su druga generacija završenih studenata izvedbenog smjera suvremenog plesa koji su se odlučili na pokušaj zajedničkog prijelaza u profesiju. Predstava Ne čujem te, mrak je prvi je službeni izlaz Umjetničke organizacije Škvadra na scenu.

Dan kasnije 18. listopada u 20 sati u Filodrammatici u programu lokalnih autora/ica Ariana Prpić i Anna Javoran izvode Stasis. Ariana Prpić je plesačica koja je u Rijeci stjecala izvođačko umijeće i upravo je u Rijeci donijela odluku o profesionalizaciji i daljnjem obrazovanju u suvremenom plesu na zagrebačkoj akademiji. Ova je koreografija nastala kao koautorski studentski rad izvođačica pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Posljednjeg dana festivala 20. listopada u 20 sati u Filodrammatici na programu je svojevrsna noć cirkusa s trima izvedbama: Drevna zmija Vladimira Ježića, Agua Emilia Alcantare te Naše more i Aukcija Nikoline Majdak nakon čega će uslijediti završno festivalsko druženje s publikom.

Nives Soldičić, umjetnička selektorica Festivala suvremenog plesa i novog cirkusa – Periskop najavila je fotografsku izložbu Razvoj suvremenog plesa na Kvarneru, nastavak suradnje s Plesnim Art Laboratorijem ostvarene u sklopu Periskopa 2019. izložbom Začetak suvremenog plesa na Kvarneru. Obje izložbe predstavljaju vid dokumentacije i pamćenja suvremenog plesa na ovim područjima. Edukativni program festivala nudi specifične radionice kojima se nastoje omogućiti prijeko potrebni sadržaji s ciljem osnaživanja i razvoja izvedbene i kritičke scene u Rijeci. Posjetitelji će izložbu moći pogledati od 10. do 19. listopada u atriju HKD-a na Sušaku. Razvoj suvremenog plesa na Kvarneru koja donosi presjek najvažnijih događanja u suvremenome plesu u Rijeci i na Kvarneru u razdoblju od 2008. do 2018. godine zabilježenih kamerom različitih autora. Izložbu je u suradnji s UO Plesni Art Laboratorij osmislila Nives Soldičić koja se tih deset godina također nalazila u žarištu plesne scene djelujući u udruzi Prostor Plus. U tom je razdoblju svjedočila nastajanju i izvođenju brojnih plesnih djela te progresu riječke izvedbene scene. Na izložbi je zastupljeno više fotografa, čiji pristup snimanju, publici približava duh određenog izvedbenog djela.

Edukativni program festivala Periskop sastoji se od četiri radionice. Festival počinje radionicom Forma i Funkcija, koja traje od 4. do 8. listopada. Amaterski i profesionalni plesači i plesačice na ovoj će radionici uz voditeljicu Petru Hrašćanec istraživati različite osnovne funkcije pokreta. Radionica plesne kritike, Kritički o plesu, trajat će deset dana pod mentorstvom Ivane Slunjski te će s teorijskog i praktičnog aspekta učiti i razmatrati ples i plesnu kritiku; Radionica trapeza i kreativna radionica za zračne umjetnike pod vodstvom Vladimira Ježića namijenjena je onima koji žele nadopuniti i usavršiti postojeće znanje i vještinu na trapezu i onima koji se bave nekom drugom zračnom disciplinom. Radionicu partnerske akrobatike, Otkrivanje fenomena, 10. i 11. listopada vodi francuski kolektiv Un loup pour l’homme koji je i nastao u želji da dubinski istraži partnersku akrobatiku, poznatu i kao hand-to-hand tehnika. Prijave na radionicu Forma i Funkcija, koja počinje danas, su zatvorene, a zainteresirani polaznici još uvijek se mogu prijaviti na radionicu Otkrivanje fenomena do 7. 10., na Radionicu trapeza i kreativnu radionicu za zračne umjetnike do 15. 10. te do sutra 5. listopada na radionicu Kritički o plesu.

Na radionice se moguće prijaviti putem maila festivalperiskop@gmail.com.

Ulaznice za sve programe festivala suvremenog plesa i novog cirkusa – Periskop, mogu se nabaviti na blagajni na mjestu izvedbe jedan sat prije početka svake predstave.

Predstave u HKD na Sušaku:

Ulaznice za programe Nouvelle vague prodaju se po cijeni od 80 kuna, a za ostale programe u HKD na Sušaku 50 kuna. Za programe Nouvelle vague – Muyte Maker i Jean-Yves, Patrick and Corinne, karte je moguće nabaviti u pretprodaji na www.mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, caffe baru Nad urom i u Foto Reviji.

Predstave u Filodrammatici:

Ulaznice za programe u Filodrammatici prodaju se po cijeni od 40 kuna, a komplet ulaznica za programe u Filodrammatici može se kupiti za 100 kuna.

Autor: Ana Bernard

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u