Najava jazz koncerta i art filma_Spiritual Market_Vedran Ružić

Objavljeno 11.08.2019 - Zanimljivosti

Najava jazz koncerta i art filma_Spiritual Market_Vedran Ružić

„Spiritual Market“ objedinjuje Porinom nagrađeni autorski jazz album i art film koji su inspirirani zapisima putovanja Marka Pola. Spiritual Market novi je autorski jazz album glazbenika i slikara Vedrana Ružića. Vodeći se misijom spajanja različitih vrsta umjetnosti u ovom su umjetničkom projektu note pretvorene u vizualnu umjetnost, istoimeni art film.

Glazbi i slikarstvu Ružić je odlučio pridružiti i fotografiju te filmsku umjetnost, a kao rezultat nastao je projekt „Spiritual Market“ inspiriran zapisima putovanja Marka Pola na Dalekom istoku. Prvotno je nastao jazz album koji kombinacijom prizvuka Istre i dalekog istoka, prati Polov put od Venecije do Kine. Album objedinjuje pet autorskih kompozicija, kasnosrednjovjekovni motet i tradicionalnu mongolsku skladbu u novim aranžmanima. Uz Ružića na kontrabasu, sastav čine njegovi kolege s konzervatorija u Klagenfurtu – Adriano Bernobić na bubnjevima i Pavle Jovanović na gitari. Nakon objave albuma uslijedilo je snimanje filma koji tematski i vremenski prati cijeli album, a zajedno s Vedranom režirali su ga i osmislili John Kardum i Ira Tomić, autori videospota s Ružićevog prvog albuma „Night Speaking“.

Film je apstraktni prikaz putovanja Marka Pola u kojem se isprepliću sadašnjost i prošlost, kao i stvarne i izmišljene ličnosti. Upravo posebnost pristupa i činjenica da je film nastao na temelju glazbe, a ne obratno, čine ga jedinstvenim te ga autori nazivaju prvim hrvatskim jazz filmom.

Autor: Martinela Dragičević

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u