Nacionalni park „Krka“ dobiva “Bijelu zastavu”

Objavljeno 14.11.2013 - Turizam

Nacionalni park „Krka“ dobiva “Bijelu zastavu”

U petak, 15. studenoga 2013. u Nacionalnom parku „Krka“ zavijorit će se Bijela zastava, simbol čistoće voda, mora, rijeka i jezera.

Svečanost dodjele Bijele zastave održat će se 15. studenoga 2013. u 14 sati na livadi na Skradinskom buku ili u slučaju kiše u Ispostavi JU „NP Krka“ u Skradinu. Oceanograf François Sarano, član posade Calypsa i Uprave za svjetske operacije GUWAA-e, Bijelu zastavu uručit će ravnatelju Javne ustanove „NP Krka“ Tončiju Restoviću.

Važnost očuvanja biološke raznolikosti i čistog okoliša

U okviru svoje osnovne misije očuvanja prirode i zaštite čistog okoliša, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ redovito provodi akcije čišćenja otpada prirodno nanesenog ili nelegalno odloženog unutar granica Nacionalnog parka ili u njegovoj blizini.

Od četvrtka, 7. studenoga do utorka 12. studenoga 2013. u Nacionalnom parku „Krka“ obavljena je, prema White Flag pravilniku, inspekcija i sanacija korita rijeke Krke na području Visovačkog jezera, Roškog slapa i Skradinskog buka. Čišćenje korita obavilo je šest službenih ronilaca GUWAA-e (Global Under-Water Awareness Association), udruge za očuvanje i zaštitu podvodnog svijeta.

Bijela zastava kao simbol čistog podmorja dodjeljuje se plažama i marinama čije je podmorje očišćeno od krutog otpada. Inicijativu za Bijelu zastavu pokrenula je udruga GUWAA, koju je osnovao njezin predsjednik Kristijan Curavić, višestruki svjetski rekorder u ronjenju na dah. Sva prikupljena sredstva koriste se za sustavno čišćenje i zaštitu podmorja, rijeka i jezera, te prevenciju onečišćenja kroz edukaciju mlađih naraštaja.

Prigodne govore održat će Tonči Restović, Kristijan Curavić i François Sarano koji će također biti dostupni za izjave medijima.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u