Nacionalni park Krka daruje knjige školskim knjižnicama

Objavljeno 14.03.2016 - Kultura

Nacionalni park Krka daruje knjige školskim knjižnicama

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ od 2007. godine provodi projekt „Popunimo školske knjižnice”, kojim svake školske godine daruje jedno od svojih izdanja knjižnicama u školskim ustanovama Šibensko-kninske županije. Tom, sad već tradicionalnom akcijom, JU „NP Krka“ učenicima nastoji približiti bioraznolikost Nacionalnog parka „Krka”, ali i njegovu kulturnu baštinu, kao vrijednosti koje svi zajedno moramo čuvati. Ove je godine za dar školskim knjižnicama izabrana knjiga Slatkovodne ribe Nacionalnog parka „Krka“.

Ta knjiga, izdana 2010. godine, dio je, sad već bogate, edicije Biološka raznolikost Nacionalnog parka “Krka”, točnije: četvrta po redu. Autor, dr. sc. Drago Marguš, na 99 stranica opisao je 29 svojti slatkovodnih riba koje obitavaju u rijeci Krki. Od navedenih svojti čak je 19 zaštićeno u Hrvatskoj, a 18 ugroženo i uvršteno u Crvenu knjigu slatkovodnih riba Hrvatske. Knjiga Slatkovodne ribe Nacionalnog parka „Krka“, mekog uveza, dimenzija 14 x 22,5 cm, tiskana je dvojezično, na hrvatskom i engleskom jeziku.

Od 2007. godine školskim knjižnicama Šibensko-kninske županije podijeljene su VHS kasete Nacionalnog parka „Krka“, knjige Školjkaši ušća rijeke Krke, Šišmiši Nacionalnog parka „Krka“ i Vretenca Nacionalnog parka „Krka“ Drage Marguša, Skradin: arhitektonski elementi i detalji Ive Šprljana, Simpozij Rijeka Krka i nacionalni park “Krka” i Nacionalni park “Krka”: prirodoslovni vodič, te zadnji DVD o Nacionalnom parku „Krka“.

Vjerujemo da će i ovogodišnji poklon učenici i njihovi mentori prihvatiti kao dodatno nastavno pomagalo u radu. Nadamo se i da će to izdanje u djeci potaknuti ljubav prema rijeci Krki i Nacionalnom parku „Krka” i probuditi svijest o potrebi čuvanja okoliša i za buduće generacije.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u