Na Medicinskom fakultetu uspješno otvoren Tjedan Mozga u Rijeci

Objavljeno 12.03.2019 - Zanimljivosti

Na Medicinskom fakultetu uspješno otvoren Tjedan Mozga u Rijeci

U auli Medicinskog fakulteta u Rijeci otvoreno 18. izdanje manifestacije Tjedan mozga, ove godine posvećenog temi „Mozak, učenje i pamćenje“

Uz Rijeku, bogati tjedni program održava se na Rabu, u Crikvenici i Novom Vinodolskom

Svečanim otvorenjem izložbe slika „Šetnja gradom“ autorice Irene Ostojić, više medicinske sestre na Klinici za psihijatriju u KBC-u Rijeka te Izložbom članova Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama Srce Rijeka u Auli Medicinskog fakulteta u Rijeci započelo je održavanje tradicionalnog, 18. Tjedna mozga koji se održava u sklopu nacionalnog obilježavanja ove tradicionalne kampanje od 11. do 17 ožujka.

Uz Rijeku, bogati tjedni program održava se na Rabu, u Crikvenici i Novom Vinodolskom. Glavna je tema 18. Tjedna mozga „Mozak, učenje, pamćenje“.

Višestruko nagrađivana medicinska sestra, likovna umjetnica Irena Ostojić izložbom „Šetnja gradom“ predstavila je devet svojih ostvarenja. Skladno i originalno riješeni simboli Gradine i Rijeke, a i faune mora, vješto su utkani u priču.

„Crte je neobično važan u radu s pacijentima, važan je u dijagnostici, koristi se u terapeutske svrhe, pokazuje nam što pacijent osjeća“, kazala nam je uoči otvorenja izložbe autorica Irena Ostojić.

Sukoordinatorica doc. dr. sc. Daniela Petrić otkrila je tek djelić bogatog programa.
„Ovogodišnji 18. Tjedan mozga jedan je od programski bogatijih, puno se ljudi odazvalo. Kroz cijeli tjedan niz je događanja na puno različitih mjesta, od Medicinskog fakulteta u Rijeci do Gradske vijećnice, osnovnih škola, Doma umirovljenika, nekoliko gradskih lokacija. Puno je interesantnih tema, a glavna je tema „Mozak, učenje i pamćenje“. Priključili su nam se kolege s Neurokirurgije, Klinike za neurologiju s dvije tribine, tu smo mi sa Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju, zapravo s Klinike za psihijatriju. Studenti će obići Dom umirovljenika, osnovne škole, sudjelovati u događanjima na Korzu. Osobito su interesantne teme u „Bačvi“, pa čak i u Rakhia baru. Želimo se približiti građanima, da bude opušteno, ležerno i ne samo kroz predavanja. Danas je otvaranje izložbe naše više medicinske sestre Irene Ostojić, tradicionalno svoje radove izlaže i Udruga Srce“, kazala je doc. dr. sc. Daniela Petrić, sukoordinatorica 18. Tjedna mozga u Rijeci.

„Ovo su već tradicionalni dani, koji su posvećeni nečemu što spada u kategoriju, vjerujem, najmanje poznatog u biološkom svijetu, a to je mozak i njegova složena struktura i načni funkcioniranja. Ljudima se na primjeren način, i onima koju su te struke ili se bave istraživanjem, ali i laicima, pokušava približiti upravo ta složenost funkcioniranja, iznimno vrijedne i neprocjenjive strukture kao što je naš mozak, koji je središte još složenije strukture živčanog sustava. Nismo niti svjesni koliko je to područje nedovoljno istraženo, nepoznato. Spomenuo bih jednu činjenicu, u našem društvu, kada se spomene mozak, određeni mentalni poremećaji, postoji zazor, određena stigmu, što je apsolutno neopravdano. Epidemiološki podaci iz različitih izvora govore da mentalni poremećaji spadaju u najučestaliju kategoriju uzroka pobola, najučestalijih uzroka hospitalizacije pa tako i duljine hospitalizacije. Naravno da je paleta mentalnih poremećaja enormno široka i da su statistike u odnosu na realno stanje podcijenjene“, kazao je dekan Medicinskog fakulteta prof.dr.sc. Tomislav Rukavina.

Predavanje „Mozak, učenje i mobitel“ prof.dr.sc. Ines Mrakovčić Šutić sa katedre za fiziologiju, imunologiju i patofiziologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, otkrilo je najnovija saznanja o utjecaju suvremenih elektronskih uređaja na koncentraciju, pamćenje, umor, usmjeravanje pažnje i spavanje. Danas smo svi svjesni opasnosti koje donosi prekomjerno korištenje mobitela, a koje se održavaju i na naše svakodnevno funkcioniranje. Unatoč tome, postao je neophodan alat u svim aspektima naših života.

Prof.dr.sc. Šutić okupljene je upoznala sa vrlo zanimljivom statistikom prema kojoj u 24 sata koja su nam dostupna tijekom dana čak šestinu vremena provedemo na pametnim telefonima. Za usporedbu, trećinu dana provedemo spavajući, trećinu na poslu čime nam ostaje samo 4 sata za privatni život. Iako neke zemlje kroz zakonodavstvo preporučuju ili čak zabranjuju korištenje mobitela za djecu mlađu od 12 godina ili korištenje bez slušalica, dugoročne posljedice elektromagnetskog zračenja na naš organizam još nisu sagledive. Trenutno smo svi još uvijek dio velikog pokusa. U svakom slučaju da se zaključiti da je ipak zdravije i bolje minimizirati korištenje pametnih telefona i probati povećati onih 4 sata koji nam ostaju za privatni život.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u