Muzej Apoksiomena na međunarodnoj izložbi u Firenzi

Objavljeno 14.02.2017 - Kultura

Muzej Apoksiomena na međunarodnoj izložbi u Firenzi

Replika slavnog kipa i prezentacija projekta o Apoksiomenu te njegovom novom Muzeju u Malom Lošinju bit će predstavljeni na međunarodnoj arheološkoj izložbi i sajmu “tourismA”.

“tourismA – Salone Internazionale dell’Archeologia” održat će se u Firenzi od 17. do 19. veljače 2017. godine, a riječ je o manifestaciji čiji je cilj predstavljanje, izlaganje i komparacija brojnih projekata, muzeja, inicijativa i institucija vezanih za promociju i komunikaciju nasljeđa iz antičkog doba te valorizaciju arheologije u svijetlu suvremenih zbivanja. Idealna je to prilika da se u Firenzi, gradu koji je odigrao važnu ulogu pri restauraciji, definiranju značaja te promociji kipa Apoksiomena, ponovno predstavi njegova neobična, svjetski relevantna i atraktivna priča ‘Apoksiomen na otoku vitalnosti’ te novi i jedinstveni Muzej Apoksiomena – Apoksiomenov trajni dom.

Za vrijeme dugotrajne i stručne restauracije kipa Apoksiomena, nakon spektakularnog pronalaska i vađenja iz dubine lošinjskog mora, u suradnji s talijanskim institutom Opificio delle Pietre Dure iz Firenze izrađen je cjelovit program konzervatorsko-restauratorskih istraživanja. Prvo predstavljanje vrijednog brončanog kipa Apoksiomena izvan Hrvatske bilo je upravo u Firenzi (od rujna 2006. do siječnja 2007. godine). Deset godina nakon izlaganja Apoksiomen u prestižnoj Palazzo Medici Riccardi, u organizaciji Provicnia di Firenze i Hrvatskog restauratorskog zavoda te nakon što je prošle godine dobio svoj jedinstveni Muzej u Malom Lošinju – sagrađen samo za njega, priča o Apoksiomenu vraća se u Firenzu kako bi još jednom svjetsku, europsku i talijansku javnost podsjetila o kakvom se antičkom blagu radi te kako bi se predstavio arheološki, muzejski i turistički značaj kipa Apoksiomena.

U centralnom dijelu izložbenog prostora u Palazzo dei Congresi, gdje će se održavati izložba i sajam, tijekom sva tri dana trajanja manifestacije bit će izložena replika statue Apoksiomena. Brončani kip visok 192 centimetra i težak 250 kilograma potpuno je nalik originalnom kipu koji je trajno nastanjen u Bijeloj sobi u Muzeju u Malom Lošinju. Replika Apoksiomena izrađena je tehnikom lijevanja “izgubljeni vosak” u ljevaonici umjetnina zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Za vrijeme gradnje Muzeja Apoksiomena, dok je original kipa Apoksiomena gostovao u nekim od najvažnijih svjetskih muzeja; pariškom Louvreu, British Museumu u Londonu i J. P. Getty muzeju u Los Angelesu, replika kipa je bila postavljena u Apoksiomenovoj Bijeloj sobi muzeja te je poslužila kao model za finalno formiranje i realizaciju koncepta “sašivene” sobe – izvedene na licu mjesta te za postavljanje difuzne rasvjete, klimatskih i sigurnosnih uvjeta. U budućnosti će brončana replika Apoksiomena i dalje biti prezentirana na međunarodnoj sceni, kontinuirano predstavljajući ‘Apoksiomena na otoku vitalnosti’ i Muzej Apoksiomena.

Na sajmu i izložbi u Firenzi, Muzej Apoksiomena i destinacijski projekt ‘Apoksiomen na otoku vitalnosti’ na izložbenom punktu predstavit će djelatnici Muzeja Apoksiomena te predstavnici Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Jadranke d.d. te Jadranka hotela d.o.o. Obnašateljica dužnosti gradonačelnika Grada Malog Lošinja Ana Kučić te Miljenko Domijan ispred Ministarstva kulture, u sklopu programa sajma, 17. veljače 2017. u 17 sati održat će javnu prezentaciju o projektu ‘Apoksiomen na otoku vitalnosti’ i Muzeju Apoksiomena, a očekuje se i dolazak Ministra turizma Republike Hrvatske Garija Cappellija.

U želji za predstavljanjem Lošinja kao destinacije koja i danas njeguje mnogobrojne vrijednosti njegovane u antici, sukladno povratku veličanstvene statue i otvorenju Muzeja Apoksiomena, osmišljen je destinacijski projekt te kreiran tematizirani katalog pod nazivom „Apoksiomen na otoku vitalnosti“. Tim su projektom kulturno nasljeđe otoka i Apoksiomen te turistička ponuda otoka povezani na interaktivan način tako da gost koji je posjetio Muzej Apoksiomena, može uživati i u Apoksiomenovoj antičkoj kuhinji, isprobati Apoksiomenovu masažu, koristiti Apoksiomenovu kozmetičku liniju, kupiti suvenire i proizvode na bazi antike (Apoksiomenov čaj, antičko posuđe, antički nakit), uživati u jedrenju antičkim plovnim putevima, istraživati podmorje s arheološkim lokalitetima, turističke agencije nude posebne pakete „Apoksiomen u Augustovoj uvali“, „Apoksiomen na Apsyrtidesu“, „Apoksiomen između Pole i Jadere“ i „Apoksiomen i antička Hrvatska“. Ponuda inspirirana Apoksiomenom uvodi posjetitelje u potpuni kulturni i destinacijski doživljaj, kroz spoj prirode, tradicije, kulture i zdravlja. Također, na tradicionalnom skupu turističkih djelatnika ‘Dani hrvatskog turizma’ održanom u listopadu na otoku Braču, projektu „Apoksiomen na otoku vitalnosti“ dodijeljena je nagrada za inovaciju godine.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u