MOST: Zakonom o toplinarstvu dati na izbor ugradnju razdjelnika

Objavljeno 02.12.2017 - IzdvojenoVijesti

MOST: Zakonom o toplinarstvu dati na izbor ugradnju razdjelnika

Most nezavisnih lista predstavio je prijedlog Zakona o toplinarstvu kojemu je glavni cilj vratiti povjerenje građana u toplinarski sustav i omogućiti slobodu izbora prilikom ugradnje razdjelnika. Doznaje se da će Zakon uskoro uputiti u saborsku proceduru.

Prijedlog zakona predstavili su predsjednik Mosta Božo Petrov, županijski vijećnik Mosta u Splitsko-dalmatinskoj županiji i bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić te član Nadzornog odbora Mosta i bivši savjetnik ministra zaštite okoliša i energetike Ivo Grabovac. Mostov prijedlog zakona, prije svega, donosi ukidanje obveze ugradnje individualnih mjerila, odnosno razdjelnika, kao i kaznenih odredbi koje se na to odnose. Također, njime žele uvesti slobodu izbora na razini svakog stana odnosno zgrade kao cjeline. Osim razdjelnika, članovi Mosta, podsjetili su na brojne nedostatke u regulativi.

Predstavljajući prijedlog zakona Petrov je pozvao građane nezadovoljne sadašnjim načinom obračuna s pomoću razdjelnika da naprave pritisak prema, kako kaže, inertnom Ministarstvu zaštite okoliša i energetike tako što će u svojoj zgradi prikupiti 51% potpisa stanara/suvlasnika za promjenu modela obračuna sa sadašnjeg po razdjelnicima na model obračuna po četvornome metru. Potom bi trebali otkazati ugovore o očitavanju razdjelnika suvlasnika/stanara s tvrtkama koje rade mjesečna očitanja i s HEP Toplinarstvom i sklopiti novi Ugovor o modelu obračuna po četvornome metru za cijelu zgradu, tj. sve suvlasnike/stanare. Energetika mora biti u službi građana i gospodarstva, a ne svrha sama sebi i partikularnim interesima, naglasio je Petrov.

Više od 200.000 hrvatskih građana su preko noći, izmicanjem nacionalnog regulatora HERA-e iz regulatorne funkcije, bačeni u ruke predatorima – energetskim tvrtkama koje su cijenu grijanja nesmetano dizale i raznih, često nestručnih i na brzinu osnovanih privatnih kompanija koje su im lagale da ugradnja razdjelnika jamči štednju te ugrađivale nestručno i bez dokumentacije. Uz to, na kraju kraju cijelog procesa, građane su opljačkali nerazumno visokom cijenom očitavanja impulsa razdjelnika u 10-godišnjem razdoblju u kojem su planirali zaradu od čak četiri milijarde kuna, ustvrdio je Grabovac. Dodao je da, unatoč tomu, nije postojao kriterij pravne zaštite građana.

Ljiljana Mrkonjić iz Udruge za zaštitu potrošača “Razdjelnici topline” rekla je kako razdjelnici nisu nikakvo sredstvo mjerenja potrošnje pojedinog potrošača.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u